Grădinile şi poveştile lor din evul mediu până în secolul XIX
 

Vă invit în această vară la un eveniment dedicat fascinantelor grădini europene. Împreună vom încerca să descoperim acele grădinile care au stârnit curiozitate şi admiraţia de-a lungul istoriei. Călătoria noastră va începe în evul mediu, epocă dominată de dubla semnificaţie a grădinii, sacră şi profană, deopotrivă. Evocare a paradisului ceresc, dar şi a căderii în păcat, ea este loc de prefigurare a sacrului, dar şi a nenumărate desfătări mundane. Grădina oamenilor medievali avea şi un însemnat rol practic, plantele medicinale fiind cultivate aici.

Renaşterea şi Barocul aveau să transforme modestele grădini medievale în adevărate proiecte arhitectonice. Principi ambiţioşi, arhitecţi de geniu şi horticultori talentaţi, toţi au încercat să metamorfozeze peisaje sălbatice sau mlăştinoase în adevărate opere de artă.  De la grădinile italiene la cele franceze, o întreagă istorie a glorie şi ambiţiilor ni se desfăşoară în faţa ochilor. Trimiterile la Antichitate şi diverse mituri au generat un adevărat program decorativ în care nu au lipsit reinterpretările şi  transpunerile într-o manieră specifică diverselor zone. Ne vom opri, în călătoria noastră, la un model celebru din epoca modernă, grădinile de la Versailles. Imagine a gloriei şi puterii politice a Regelui Soare, Versailles nu este doar o splendoare arhitectonică. Grădinile, opera lui André Le Nôtre, vorbesc despre adaptarea naturii la proiectul uman. Gândite drept pandantul vegetal al proiectului arhitectonic, ele sunt dominate de o adevărată  geometrie a naturii. Bazinele, aleile, nenumăraţii arbuşti, locurile secrete, Orangeria, toate vorbesc  nu numai de geniul unui arhitect, dar şi de nenumăratle ceremonii şi serbări care aveau loc în aceste minunate grădini. Imobila şi parcă eterna, grădină versailleză va fi urmată de alte splendori pariziene, înconjurate de mituri (ex. Tuileries, Luxemburg).

Istoria grădinilor celebre o vom desluşi cu ajutorul a nenumărate tablouri,  imagini şi filme, lor li se vor adăuga diverse relatări de epocă. Nu vom uita nici de câteva “dileme” legate de grădini: care este locul labirintului şi ce simboliza el în proiectul peisagistic? toate grădinile au labirint? deosebirea dintre grădina franceză şi cea engleză.

imagine sus preluata de aici: http://jurickphoto.blogspot.ro/1990/07/barcelona-salvidor-dali-theater-palace.html

Gradina din Evul Mediu

Inscrie-te la acest atelier »

Newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informatii despre cele mai noi ateliere si evenimente!