Concertul Extraordinar de Anul Nou: Articol de Luna Popescu
 

Articol de Luna Popescu, pentru site-ul judyflorescu.com

Prima zi din an pe care am aşteptat-o cu mare nerăbdare, a fost ziua de 5 ianuarie 2017, în care Fundaţia Calea Victoriei împreună cu Orchestra Symphactory, sub bagheta maestrului dirijor Tiberiu Soare urmau să realizeze cel mai magnific concert “Concertul Extraordinar de Anul Nou” la Sala Radio-Studioul de concerte “Mihail Jora”.

M-am îmbrăcat în ţinută de gală şi am plecat spre locul de muncă, apoi am mers direct spre Studioul de concerte “Mihail Jora”, deoarece mi-am dorit să fiu mai devreme acolo, aşa că am ajuns cu 2 ore înainte de concert, sperând că dacă va fi nevoie voi putea da şi o mână de ajutor organizatorilor, însă nu a fost necesar, deoarece aveau totul foarte bine pus la punct Fundaţia Calea Victoriei a organizat un concert de poveste. Personal, cred că anul 2017 va fi un an de poveste şi de povestit.

Încă din holul studioului de concerte puteai să simţi că intri în atmosfera Suitei din Spărgătorul de nuci, mirosul cafelei proaspete îmi aducea aminte de Dansul Arab şi emoţiile celor care intrau în sala de concerte mă făceau să mă gândesc la harpa care deschide Valsul Florilor .

Am avut prilejul ca înainte de începerea spectacolului să merg pe scenă, printre instrumentele şi partiturile aranjate cu grijă de către muzicieni, unde am auzit cum instrumentele vorbitoare; îşi şopteau una alteia cea mai mare dorinţă , anume să-şi răspândească undele muzicale asupra oamenilor din sală, iar dintre toate instrumentele, celesta era cea mai nerăbdătoare, ea nefiind atât de des pe scenă.

Violonista Monica-Cristiana Balasoiu, o fire optimistă şi entuziastă, a mobilizat mai bine de 80 de muziceni talentaţi, care s-au înghesuit pe scenă pentru a ne transmite mult mai intens mesajul celor doi compozitori ruşi: P.I. Ceaikovski şi N. Rimsky -Korsakov.

În prima parte a concertului s-a interpretat : Suita simfonică Spărgătorul de Nuci op 71 de Piotr Ilici Ceaikovski, care a cuprins :

1.Mică Uvertură, 2.Dansurile : Marşul, Dânsul Zânei Fondantelor, Dans rusesc, Dans arab, Dans chinez, Dansul mirilitonilor, 3.Valsul Florilor. Teoretic, aceasta este toată suita, însă maestrul Tiberiu Soare si Orchestra Symphactory au interpretat şi continuarea din opera întreagă, anume minunata piesă Pas de Deux- o piesă de o încărcătură muzicală aparte, care descrie toată povestea din baletul Spărgătorul de Nuci.

În pauză, organizatorii au avut grijă să ne creeze atmosfera din Castelul trandafirilor din Împărăţia dulciurilor din Spărgătorul de Nuci, oferindu-ne bomboane, fursecuri, prăjituri, sucuri şi apa.

În cea de-a doua parte a concertului s-a interpretat : Suita simfonică Şeherezada, cea mai cunoscută lucrare a compozitorului Nikolai Rimsky-Korsakov, care cuprinde 4 tablouri muzicale : Marea şi corabia lui Sindbad; Prinţul Kalender; Tanărul Prinţ şi Tanăra Printesă şi Festival la Bagdad.Marea. Corabia lovindu-se de stânci.

Toate momentele muzicale au fost însoţite de superbele ilustraţii realizate de Maria Surducan şi animate de Alex Böjthe, care au completat perfect seara.

A fost o seară a artei, a muzicii, a culorilor, a ilustraţiilor, a poveştilor. Mulţumesc Fundaţiei Calea Victoriei pentru organizarea acestui minunat concert de poveste, Orchestrei Symphactory şi tuturor celor ce au fost implicaţi în acest proiect.

Concluzia serii a fost a maestrul dirijior Tiberiu Soare care a spus: Eu cred că este o metaforă foarte reuşită la ceea ce înseamnă muzica sau dacă vreţi, mai general vorbind, fenomenul artistic, orice formă de exprimare artistică. Eu cred că orice formă de exprimare artistică nu vrea să spună ceva, cu atât mai puţin să descrie, ci doar să arate.

Concertul a fost transmis în direct de TVR 3 şi TVR HD, astfel încât şi cei de acasă s-au putut bucura de eveniment. Înregistrarea integrală a acestuia o regăsiţi pe acest link.


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!