Parfumul spune multe despre gusturile, ideile şi temerile unei societăţi – interviu cu istoricul Monica Neaţu
 

Suntem pe cale sa incepem o editie noua a cursului despre Istoria Parfumului: mistere, seductie si creatori celebri. Am fost curioase sa aflam, de la istoricul Monica Neatu, cum s-a nascut ideea acestui curs, foarte apreciat atat de doamne cat si de domni. :)

Ce a declanşat pasiunea ta pentru parfumuri?

M.N: O zi  ploioasă petrecută la Musée d’Orsay. În aerul rece şi mirosind a haine umede s-a strecurat o aromă lemnoasă, cu note de portocală şi lămâie. O turistă, amatoare de parfumuri rare şi sofisticate, îşi însoţea copiii la muzeul impresioniştilor. La nivelul cortexului meu olfactiv, acele efluvii au rămas asociate locului respectiv şi probabil că nu ar fi depăşit sfera amintirilor personale, dacă în timpul studiilor postuniversitare nu aş fi început să studiez aventurile pelerinilor medievali în Ţara Sfântă. Atunci am descoperit tot felul de arome şi parfumuri fabuloase, plante rare şi reţete vechi de când lumea.

Cum ţi-a venit ideea să propui un curs de istoria parfumurilor?

M.N: Iniţial, am citit şi colecţionat diverse studii, reţete şi am participat la ateliere dedicate istoriei parfumului din curiozitate personală. Ideea unui curs a prins contur când am realizat că efemera şi capricioasa lume a parfumurilor nu ţine doar de modă şi de gusturi de moment. Un flacon şi licoarea miraculoasă din interiorul lui pot spune multe despre gusturile, ideile şi temerile unei societăţi, căci înainte să ajungă pe rafturile marilor magazine, parfumurile au avut o istorie fascinantă pe care vă invit să o descoperim împreună.

Din ce perioadă porneşte povestea parfumului şi care au fost primele arome folosite pentru parfumarea corpului şi a caselor?

M.N: Picturile rupestre din preistorie amintesc primele întâlniri ale omului cu lumea parfumului. Numai că atunci rolul lui era cu totul altul, era asociat practicilor religioase, de comemorare a celor dipăruţi sau de protecţie. Descoperirea focului a avut un rol esenţial în această poveste, fumigaţiile cu răşini şi plante parfumate înmiresmând templele şi casele oamenilor din Orientul Antic.

Care este cea mai frecventă întrebare pe care o primeşti de la cursanţii tăi? Cei îi interesează cel mai mult să afle?

M.N: Mulţi dintre ei sunt interesaţi de parfumurile de nişă, de aromele rare sau de creaţiile pe comandă, alţii doresc să fie la curent cu ultimele trenduri şi noutăţi. De-a lungul timpului, am încercat să adaptez cursul la întrebările şi preocupările participanţilor şi să orientez discuţia spre aromele mai puţin cunoscute şi testate.

Cu ce personaj din istoria europeană ţi-ar plăcea să poţi discuta despre parfumuri şi să faci schimb de impresii?

M.N: Cu René Florentinul, cel care a însoţit-o pe Caterina de Medici în Franţa şi care îi prepara diverse parfumuri şi leacuri. Despre ce aş vrea să discutăm? Despre feluritele ape parfumate, inspirate de plantaţiile de agrume ale familiei de Medici. Chiar dacă Santa Maria Novella comercializează încă parfumul reginei, tot aş vrea să mai aflu câte ceva despre apele parfumate şi cosmetice ale Caterinei de Medici.

Cu ce mireasmă asociezi toamna bucureşteană? Ce parfumuri ne recomanzi pentru acest sezon?

M.N: Toamna bucureşteană are pentru mine un miros lemnos, de fum, ceaţă şi frunze umede. Dar mai sunt şi zilele însorite, când amintirea verii se mai simte în aer, cu note calde şi ambigue, când o cafea băută în fuga cotidiană miroase a scoţişoară. Parfumurile se aleg în funcţie de gusturile şi preferinţele personale, de aceea evit recomandările.

Totuşi, fiindcă întrebarea ta m-a determinat la un scurt inventar olfactiv, iată ce aş purta şi recomanda, măcar pentru o testare de o zi: un oriental abstract, în care se simt răşinile Orientului, dar şi seducţia florilor (eu prefer Portrait of a Lady, creaţia lui Dominique Ropion pentru Frédéric Malle) sau o apă de parfum, proaspătă şi sofisticată în egală măsură (personal, am avut o surpriză plăcută cu ultima creaţie a lui Olivier Polge pentru Chanel, N°5 L’Eau). Lista e ceva mai lungă, aşa că îţi propun să continuăm recomandările la curs. ;)


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!