Opera FANtastica, Luminita Arvunescu in dialog cu soprana Nelly Miricioiu
 

Va invitam la un prim eveniment dedicat muzicii de opera si solistilor celebri, avand-o ca gazda pe doamna Luminita Arvunescu, realizator Radio Romania Muzical. Intalnirea noastra se va desfasura intr-un decor elegant, la Palatul Cotroceni, Sala Cerchez.

Invitata care va deschide aceasta serie de evenimente este doamna NELLY MIRICIOIU, celebra soprana britanică de origine română, capabilă să cânte aproape orice, de la belcanto, la operă veristă.

“De ce va fi prima invitată Nelly Miricioiu ?

Pentru că, dintre sopranele contemporane care au dus mai departe faima internaţională a Şcolii noastre de Canto, ea ne-a rămas, poate, cea mai străină şi îndepărtată. O purtătoare glorioasă de nume românesc, Miricioiu, – peste tot în lume! – şi de prenume legendar, Nelly, – după Nellie Melba! – despre care ştim încă puţine lucruri (deşi, a revenit cu inima deschisă, de câteva ori în ţară); o interpretă – de referinţă în lume, pentru marile roluri ale repertoriului liric (Lucia di Lammermoor, Mimi, Manon Lescaut sau Floria Tosca) şi, memorabilă, în partituri de Opera Rara semnate de Rossini, Donizetti, Pacini sau Mercadante – care, mai poartă  însă în suflet –  pe bună dreptate ! –  tristeţea de a nu-şi fi recuperat încă publicul şi scena din ţara natală, pierdute în urmă cu 35 de ani…

Pentru că, dialogând – de câteva ori – radiofonic şi citindu-i, pe de altă parte, interviurile,  am fost fericită să constat magnetismul estetic pe care îl are fiecare opinie venită din universul, încă foarte activ, al acestei mari soprane, sinceritatea şi responsabilitatea părerilor sale. După care vin: povestiri, fără complexe sau nostalgii egoiste, consideraţii muzicale – cu amănunte descoperite prin zeci de ore de studiu personal, simţul acut şi exact al propriei valori… toate  «la pachet» cu un zâmbet fermecător şi  solar…

Ca mijlocitor al prezenţei unui astfel de invitat, ce-ţi poţi dori mai mult?

Un singur lucru: să ai alături de tine, în această fantastică experienţă, cât mai mulţi Opera-fani. Cu care să te bucuri de lumina caldă adusă de personalitatea şi vocea unei mari artiste. Pentru că, da, pe 31 martie, Nelly Miricioiu – nu numai că-şi va sărbători împreună cu noi aniversarea; ci, va şi cânta pentru noi toţi, în cadrul select al Muzeului Cotroceni.” – Luminita Arvunescu.

…..

DESPRE PROIECTUL “OPERA FAN(TASTICA)”

Luminita_Arvunescu-768x511

Pasionată de lumea spectacolului de operă, Luminiţa Arvunescu îşi doreşte să adune în jurul ei prin acest nou proiect, pe de o parte, artiştii de operă – spre a le iscodi memoria şi a le afla pildele personale – şi, pe de altă parte, cât mai mulţi spectatori ai teatrului liric; genericul ales, Opera – Fan (tastica), indicând foarte precis această dublă adresare: catre un public «Opera – Fan» şi, în acelaşi timp, catre acei artişti care fac din Operă, prin talentul şi efortul lor, un tărâm «fantastic».

Fiecare întâlnire va avea spaţiul ei: în funcţie de invitat, de tematica discuţiei, de ceea ce iniţiatoarea proiectului şi-a propus să lase înregistrat pe banda memoriei colective. Va avea muzică şi proiecţii video, discuţii libere cu publicul şi surprize bine ascunse, va încerca să combine, cât mai fluent, detaliile din viaţa privată a invitaţilor cu cele de context, indiciile esenţiale pentru o carieră în domeniul teatrului liric cu exemplele şi poveştile de succes şi, va recupera  poate, multe absenţe.

Totul, din dragoste pentru operă! Şi pentru cei ce cred în viitorul ei, ca şi Fundaţia Calea Victoriei!

Imagine sus – doamna Nelly Miricioiu.

Imagine jos – doamna Luminita Arvunescu, fotografie de Paul Buciuta.

 


Newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informatii despre cele mai noi ateliere si evenimente!