De la Baroc la Pop – Ce au in comun Monteverdi şi Daft Punk? (1-5 august)
 

intalnirile se desfasoara zilnic: luni 1, marti 2, miercuri 3, joi 4, vineri 5 august

Lumea muzicală pare a fi împărţită irecuperabil în două sectoare distincte: pe de-o parte avem zona savantă, denumită în mod generic “muzică clasică” (sau “Marea Muzică”, aşa cum îi zicea cândva muzicologul Iosif Sava) şi la extrema cealaltă se află fenomenul pop, cultura de masă, să-i spunem pur şi simplu “muzică modernă”.

Ruptura dintre cele două laturi pare a fi una prea abruptă pentru a mai exista o punte între ele… Şi ce ar fi dacă v-aş spune că lucrurile nu stau chiar aşa, că toate “produsele sonore” au în comun foarte multe elemente, de la concepţia lucrării şi până la consumarea ei de către public? Vă provoc să încercăm împreună să aflăm măcar o parte din adevăr.

Pornind de la ideea că “muzica este muzică”, vom încerca pe parcursul întâlnirilor să descoperim zonele de influenţă între cele două lumi, dar şi pe cele de congruenţă, dând puţin jos ochelarii de cal culturali pe care am ajuns, cu timpul, să îi purtăm cu mare mândrie. Cursul nu îşi propune să realizeze vreo prezentare diacronică a evenimentelor muzicale, mai ales că nu căutăm să realizăm o istorie a muzicienilor, aşa cum este ea adesea prezentată în şcoală, şi nici lecţii obositoare de teorie muzicală, estetică şi mai ştiu eu ce.

Ideea de bază este să ne familiarizăm cu muzica în întregul ei, punând când în opoziţie, când într-o comuniune extraordinară “muzica clasică” şi “muzica modernă”. De la forme muzicale pe care le putem găsi atât într-o parte, cât şi în cealaltă, la atitudinea interpreţilor pe scenă, la sistemele de acordaj, la modul în care o piesă este efectiv produsă, vom avea parte de o călătorie cel puţin interesantă, nelipsită de o oarecare doză de ironie.

Aşadar, dacă vreţi să aflaţi ce au în comun Claudio Monteverdi şi Daft Punk, Richard Wagner şi Lady Gaga, Camerata Florentină şi The Who, sau Arcangelo Corelli şi Jimmy Page, vă invit în această vară la cursul “Baroc, ba Pop…” la Fundaţia Calea Victoriei.

Cele 5 lecţii:

1. Eppur si suona – O introducere generală a universurilor muzicale prezentate. O scurtă istorie a muzicii Rock şi a “produselor de masă”. Ce au în comun Daft Punk şi Monteverdi?

2. Infiltraţii stilistice – Despre Baroque Pop şi proiectele orchestrale ale artiştilor moderni. Atitudinea pe scenă a artiştilor. Solistul, de la Corelli la Malmsteen.

3. Când devine muzica veche? – Problema historically informed performance. Influenţa formaţiilor rock asupra grupurilor de muzică veche. Este hip-hop-ul muzica unor oameni bătrâni?

4. Gesamtkunstwerk: Wagner vs. Lady Gaga – De la arta spectacolului muzical din Florenţa veacului al XVI-lea şi până la concertele pe stadion. Istorii paralele: Opera şi Opera Rock

5. Un armistiţiu: Muzica de film – O scurtă istorie a sunetului în cinematografie. De la Minimalism la Batman.

Acest text este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conţinutului se poate face doar cu citarea sursei şi cu link către pagina acestui articol.


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!