Cuvânt înainte – cartea „Nouă poveşti muzicale”
 

Tiberiu Soare este unul din puţinii oameni capabili să povestească istoria tumultuoasă a unor muzicieni geniali şi să dezvăluie sensurile delicate ale muzicii clasice cu pasiune, umor şi erudiţie, păstrând un aer firesc.

Cartea Nouă poveşti muzicale cuprinde câteva chei de înţelegere, direcţii de abordare şi formule personale de a savura muzica clasică, de a evada din cotidian, pentru că în muzică, şi în arte în genere, este vorba mai ales despre BUCURIE, AVENTURĂ şi LIBERTATE.

În 2015, Fundaţia Calea Victoriei a desfăşurat proiectul Vorbe despre muzică şi muzicieni, o serie de nouă conferinţe interactive, dialoguri sincere dintre Tiberiu Soare şi publicul meloman, petrecute la Sala Studio a Teatrului Odeon. După finalizarea proiectului, pasul firesc a fost transcrierea celor nouă poveşti muzicale înregistrate video. Cei care nu au participat la conferinţele noastre au astfel şansa să se bucure de aceste istorisiri extraordinare, eseuri cu accente biografice despre muzică şi muzicieni care au schimbat lumea artelor şi au conturat felul în care percepem noi astăzi muzica şi spectacolele muzicale.

Aceste nouă poveşti muzicale, care se regăsesc în capitolele cărţii pe care o aveţi în mână, punctează momentele esenţiale din istoria muzicii clasice, marile compoziţii şi inovaţiile din lumea artiştilor celebri.

Tiberiu Soare ne îmbie la o călătorie culturală fermecătoare, plină de surprize, anecdote, poezie şi revelaţii, cu nouă opriri în diverse zone geografice şi locuri imaginare.

Poposim în mijlocul muzicienilor din perioada barocă şi asistăm la naşterea unor forme noi ale unei muzici care trebuie să antreneze şi să distreze. Îl cunoaştem pe Mozart, vedem transformarea copilului minune în tânărul compozitor efervescent, care sparge tiparele şi uimeşte publicul cu ariile sale ca dintr-o altă lume.

Îl întâlnim pe Beethoven, primul muzician fără perucă, revoluţionar şi vizionar, într-o plimbare la braţ cu Goethe. Ne aşezăm la masa muzicienilor ruşi şi, în ritmuri de dans şi sonorităţi ale folclorului slav, ascultăm poveştile lor exotice şi curajoase, pentru ca apoi să ne lăsăm vrăjiţi de muzica francezilor Berlioz şi Debussy, pe malul mării şi sub razele hipnotizante ale lunii.

Aterizăm în lumea supranaturală imaginată de R. Wagner, privim uimiţi personajele sale magnifice şi eroice, decorurile magistrale şi colindăm prin universul lui G. Mahler, plin de contraste, sensibilitate, tragism şi premoniţii juste asupra lumii contemporane.

Dincolo de mări şi de păduri, ajungem în insula solară în care pluteşte muzica lui Enescu, cel mai mare compozitor român, care a avut puterea şi inspiraţia să se scufunde în cele mai profunde şi arhaice straturi ale muzicii, revenind la suprafaţă cu sonorităţi nemaiauzite, cu o sinteză muzicală sublimă, dincolo de timp.

În final, ajungem în prezent şi asistăm la un dialog inteligent şi relaxat dintre doi prieteni şi mari muzicieni, compozitorul Dan Dediu şi dirijorul Tiberiu Soare. Cei doi ne dezvăluie cheile de interpretare a muzicii contemporane, această oglindă fragmentată şi greu de înţeles a lumii în care trăim. Aflăm de la compozitor poveşti din culisele conceperii operei O scrisoare pierdută, iar de la dirijor descoperim ce înseamnă să dirijezi o operă muzicală când în sală se află compozitorul ei, atent la tot ce se petrece pe scenă.

Muzicienii din poveştile lui Tiberiu Soare experimentează, iubesc, suferă, dansează, au eşecuri, sunt celebri, sunt proprii lor manageri, sunt free-lanceri, sunt aplaudaţi, dau faliment, se îmbogăţesc, trăiesc intens, au dead-line-uri, se împrietenesc cu scriitori şi pictori, se ceartă cu aristocraţi, divorţează, se îmbolnăvesc, dirijează, trăiesc mult sau mor tineri, iubesc alcoolul, balerinele sau sopranele, construiesc teatre, regizează spectacole în stil Hollywood, descoperă forme muzicale noi, se inspiră din folclor sau din muzica veche, sparg tipare, scandalizează publicul, se războiesc cu lumea şi cu destinul, trec testul timpului, se iau la harţă cu Dumnezeu sau îi mulţumesc divinităţii pentru harul lor şi pentru frumuseţea lumii în care trăiesc şi, în cea mai mare parte a timpului, sunt geniali.

Vă doresc o lectură muzicală plăcută!”

SANDRA ECOBESCU

Preşedinte al Fundaţiei Calea Victoriei


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!