atelier de astronomie

Curs de orientare pe cer/

Va invitam la un atelier de astronomie, sustinut de Adrian Sonka, membru al Astroclubului Bucuresti si membru colaborator al AAVSO (American Association of Variable Star Observers).

Vom afla de la el ce inseamna de fapt o constelatie: cine, cand si cum a stabilit aceste importante repere pe harta cerului, vom invata cum sa urmarim miscarea corpurilor ceresti si ne vom familiariza cu instrumentele astronomice.

Temele sedintelor acestui curs de astronomie vor fi:

Sedinta 1 şi sedinta 2: Cerul şi podoabele sale – incursiune vizuală pe cerul care se vede cu ochiul liber. Subiecte principale: cerul de zi, cerul de noapte, cerul văzut de pe alte planete, coordonatele cereşti, constelaţii, istoria observării cerului; astrologie vs. astronomie.

Sedinta 3: Obiecte cosmice aflate în afara sistemului solar – călătorie vizuală printre stele, nebuloase, roiuri şi galaxii. Subiecte principale: stelele şi funcţionarea lor; nori de gaz, roiuri stelare, galaxii; durata de viaţă a Soarelui; stele duble, exoplanete; distanţe în Univers; cerul în mai multe lungimi de undă.

Sedinta 4: Sistemul solar – incursiune in sistemul solar. Subiecte principale: planetele telurice; planetele joviene; asteroizi geo-intersectori; comete; vantul solar; Universul la scara larga; Big-Bang.

Sedinta 5: Fenomene astronomice observabile – descriere a fenomenelor care se pot vedea uşor pe cer. Subiecte principale: stele căzatoare, apropieri între planete; fazele Lunii şi a planetelor; eclipse în sistemul solar; sateliti artificiali; ocultaţii Lună-stele şi Lună-planete.

Testimonial: “A fost un curs foarte bun si foarte folositor, inca un pas spre cunoasterea galaxiilor.” (Catalin D.)

Credit foto: NASA, ESA, and G. Bacon (STScI)

Video: Regia Vlad Trandafir – www.colturidebucuresti.net
Music: Jazzy Frenchy – Composed and performed by Bensound

Inscrie-te la acest atelier »