Wagner: Fascinatia Operei de arta totale, cu Tiberiu Soare
 

Fundaţia Calea Victoriei si Teatrul Odeon va invita vineri 18 septembrie, de la ora 19.30, la un nou eveniment din seria conferintelor interactive „Vorbe despre Muzica si Muzicieni”, desfasurat la Sala Studio.

Ne vom reintalni cu dirijorul Tiberiu Soare, care ne va povesti despre marele compozitor german “Richard Wagner si Fascinatia Operei de arta totale”.

Richard Wagner a schimbat complet felul in care s-a scris si s-a ascultat muzica. Compozitorii de dupa el au tinut cont de stilul lui, chiar si prin antiteza, asa cum este cazul lui Debussy. Putem spune ca, alaturi de Bach si de Beethoven, Wagner este unul dintre cei mai influenti muzicieni din istoria muzicii clasice.

Revolutionar in modul in care concepe muzica, el a realizat o disolutie in formele de scriere muzicala. Daca muzica lui J. S. Bach a functionat drept un catalizator, muzica lui Wagner a functionat in sens opus.

Publicul din vremea lui Wagner a fost fie extrem de admirativ, fie scandalizat; insa nimeni nu a ramas indiferent in fata creatiei acestui geniu excentric, acestui dirijor super-star.

Intr-o Europa agitata, Wagner a incercat sa se refugieze in taramul mitologic, supranatural. Nu exista opera de Wagner in care sa nu apara elementele supranaturale. El combina saga legendelor vechilor popoare germanice si ajungea la o sinteza proprie extrem de spectaculoasa, intesata de simboluri  si motive fascinante.

Richard Wagner este primul compozitor de opera care a reusit sa fie si libretist. A dorit si a reusit sa creeze OPERA DE ARTA TOTALA, care precede si pregateste marile co-productii hollywoodiene – orchestra extinsa, costume extraordinare, decoruri fabuloase, efecte speciale, muzica memorabila.

“Wagner a avut influente atat de mari incat foarte multi compozitori sau stiluri de scriitura dupa el ar fi fost de neconceput. Printre ei se numara, de exemplu, John Williams, care a scris muzica la Razboiul stelelor, muzica ce vine intr-o descendenta indirecta din muzica lui Wagner.” – fragment din cartea Pentru ce mergem la Opera, de Tiberiu Soare.

BILETELE SE ACHIZITIONEAZĂ NUMAI DE LA CASA DE BILETE A TEATRULUI ODEON. ATENŢIE! LA ACEST EVENIMENT NU SE FAC ÎNSCRIERI SAU REZERVĂRI LA FUNDAŢIE.


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!