O istorie culturala a Culorilor: de la simbolistică la practică
 

Vă propun, in miez de iarna, o intalnire despre culori, despre poveştile si simbolistica lor, care să ofere o perspectivă nouă pentru pasionaţii de culoare. Va voi povesti cum au fost descoperite sau inventate anumite culori, cum a evoluat folosirea lor in artele plastice, ce semnificatie are cuvantul care le denumeste.

Prima sursă de definire a unei culori a fost natura, respectiv obiectul care avea acea culoare, ulterior preluată ca denumire.

In afara de asta, culorile au poveşti şi tradiţii în folosire extrem de variate, unele fiind cunoscute încă din preistorie, altele intrând în universul nostru vizual abia în ultimii ani. Sunt culori însoţite de frumoase legende, ca purpura sau albastrul faraonilor, sau misterioase, cum este albastrul de Voroneţ.

Fiecare cultură are un set diferit de culori şi preferinţe cromatice şi acordă culorilor interpretări simbolice aflate chiar la poli opuşi. Traducerea numelor de culori nu este suficientă pentru a ne oferi ideea culorii. De exemplu, pentru a aprecia culoarea persană firozi, nu este suficient să o definim ca albastru deschis, ci trebuie să o vedem în mediul originar şi să-i aflăm povestea.

 


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!