Taj-Mahal-Wallpaper-01

Pe tot globul se afla edificii umane care, pe langa faptul ca au rezistat testului timpului, au o personalitate ce a modelat orasele sau peisajele in care sunt amplasate si atrag anual nenumarati curiosi.

Acestea sunt exemple de concepte arhitecturale atemporale si design durabil care imbogatesc  patrimoniul cultural uman.  Va invitam intr-o calatorie prin  intreaga lume in care sa  va familiarizati cu cateva dintre aceste cladiri, prezentate in contextul culturii diverse din care fac parte si a valorilor estetice, politice sau religioase pe care le exprima.

La cele cinci intalniri ale cursului  vom vorbi despre:

1. In prima intalnire vom vizualiza constructii ce s-au nascut datorita credintei umane intr-o forta superioara.  Asa cum credinta modeleaza cursul vietii umane, a modelat si forma, organizarea, elementele decorative ale acestor edificii pentru a exprima prin simboluri, principiile si crezurile proprii.  Fiecare dintre aceste cladiri devine o poveste vizuala a credintei sau un drum spiritual initiatic parcurs de catre vizitator. Diversitatea credintelor la nivel global a lasat mostenire o varietate formala a monumentelor religioase printre care se gasesc de exemplu Partenonul, catedrala Sfanta Sofia, bisericile sculptate din Lalibela, moscheea Cordoba sau templul Angkor Wat.

2. In a doua intalnire vom explora povestile unor constructii care sunt o marturie a pozitiei omului in fata efemeritatii sale de-a lungul civilizatiei. Tristetea si respectul fata de cei plecati au dus la conceperea unor monumente precum piramidele din Giza,  mormantul primului imparat al dinastiei Qin, Taj Mahal, mausoleul Shah Cheragh din Shiraz,  catacombele romane sau pariziene.

3 si 4. In urmatoarele doua intalniri ne vom familiariza cu situri si monumente ce reflecta diferite principii si concepte de locuire, stiluri de viata manifestate la nivelul grupului social cum ar fi Catal Huyuk, agora din Atena, Pompei, Carcassonne, Teotihuacan, Varanasi,  sau la nivel individual cum ar fi casa Battlo, casa Mila, “Casa de la cascada”, “Casa de sticla” sau vila Savoye.

5. La ultima intalnire, vom vizualiza constructii publice sau nascute dintr-un elan de impunere politica, sociala sau economica cum ar fi Alhambra, palatul Topkapi, palatul Versailles, El Escorial, Rockefeller Center, Empire State Building sau Muzeul Guggenheim din New York.

Imagine: Taj Mahal – preluata de aici: