istoria_religiilor

Acest curs se adresează celor care doresc să-si extindă cultura generală despre istoria religiilor în acelasi timp în care aprofundează, de fapt, câtiva termeni-cheie. Asadar propunerile cursului vin să acopere două dimensiuni: amplitudinea si profunzimea cunoasterii unui (asemenea) domeniu. Misiunea nu-i usoară, dar nici nu împovărează intelectual cu analize sterile sau teoretizări îmbibate de abstractiune.

În fond, (par)cursul ne va fi simplificat de cei care au studiat problemele înaintea noastră. Explicarea naturii religioase a omului e un efort plăcut, căci e vorba, în cele din urmă, de propria noastră întelegere.

Temele întâlnirilor sunt:

1. Religii primitive. Cuvântul ”primitiv” este folosit aici cu sensul lui pozitiv. Discutia va avea ca puncte de plecare conceptele de totem si tabu, urmărind semnificatia sacrului ca interdict. Religie si Magie. Gândirea magică este una dintre cele mai importante caracteristici ale religiozitătii. Vom investiga, legată de acest subiect, argumentatia antropologică a lui Malinowski. Plus faptul ca este ocazie în plus pentru a vorbi despre cărtile lui Durkheim sau A. van Gennep.
  1. Panteonul infinit: Hinduismul. Una dintre cele mai vechi religii ale lumii, hinduismul persistă încă printr-un ritualism complicat, pe alocuri sălbatic (ca marcă a arhaismului).
  1. Zoroastrismul si religiile vechi iraniene. Mithraismul: religia persilor înainte de reforma zoroastriană. Mesajul lui Zarathustra. Consistenta unui simbol: focul.
  1. Disolutia: Taoismul. Discutie liberă despre ”Dao de jing”, despre marile figuri fondatoare ale taoismului filosofic, alchimia chineză si altele, cu ajutorul metodelor Isabellei Robinet.
  1. Reconstructie spirituală: Neopăgânismul. Oferta religioasă post-modernă: de la libertatea alegerii la consumerism. Un itinerar cu referinte relativizante. Încercarea de reconstructie a religiilor dispărute capătă întindere, dar nu si profunzime. Prin ce e specifică sociologia religiei.