anatomicalman

Vă invit la cursul de Introducere în astrologie pentru a înţelege mai bine istoria zbuciumată a acestui areal de cunoaştere a lumii celeste, dar şi pentru a lăsa în urmă anumite prejudecăţi sau confuzii care îi sunt adesea asociate.

„A citi” cerul, adică a înţelege din mişcarea corpurilor celeste modul de funcţionare a lumii, constituie probabil una dintre cele mai vechi activităţi umane ce are scopul de a pătrunde misterul existenţei noastre. S-ar putea spune că astrologia s-a născut din momentul în care omul a început să observe în timp evoluţia şi mişcarea astrelor. În acest sens, există dovezi care ne arată faptul că primele observaţii mai riguroase au avut loc în urmă cu peste 20.000 de ani, fazele lunii fiind probabil la baza acestor încercări timide de a descoperi influenţa corpurilor celeste asupra vieţii noastre.

În zilele noastre, discuţiile din jurul astrologiei au ca puncte de reper termeni ca „pseudo-ştiinţă” şi „zodiac”, dar unul dintre obiectivele acestui curs va fi să depăşim zona trivială în care a fost scufundată astrologia. Pot astrele să prezică viitorul? Au planetele o influenţă asupra personalităţii noastre? Există o legătură între mişcările corpurilor cereşti şi fenomene inexplicabile ale naturii?

Toate aceste întrebări vor fi analizate şi vom încerca să răspundem la ele astfel încât, la final, să avem o idee mai amplă asupra sensului astrologiei.

Pe parcursul întâlnirilor, vom face împreună o călătorie în universul fascinant al astrologiei, încercând să recuperăm câteva dintre profunzimile acestui registru al vieţii care, pentru omul antic, constituia cea mai accesibilă raportare la lumea inefabilă a religiosului.

Cursul va fi împărţit în trei şedinţe structurate astfel:

1. Prima întâlnire va fi dedicată lumii antice. Vom vorbi despre naşterea şi originea astrologiei, despre uzul acesteia în diverse civilizaţii: Babilon, Egipt, Grecia antică, despre asocierea dintre planete şi lumea divină, dar şi despre primele practici divinatorii cu ajutorul astrologiei.

2. Cea de-a doua întâlnire va avea în atenţie perioada medievală şi Renaşterea. Vom discuta despre declinul astrologiei de la începutul Evului Mediu, despre caracterul clandestin al acesteia după creştinarea masivă a Europei Occidentale, dar şi despre recuperarea ei pe filieră iudaică şi islamică şi reintegrarea ei în orizontul ezoteric al lumii creştine, în perioada Renaşterii. Vom căuta răspunsuri pentru întrebări esenţiale: de ce fel de renaştere s-a bucurat astrologia? De ce, în mod paradoxal, această renaştere a marcat şi începutul sfârşitului pentru astrologie, atât ca ştiinţă (preocupată de observarea lumii cereşti), cât şi ca practică ezoterică?

3. Cea de-a treia întâlnire va fi dedicată perioadei moderne şi contemporane. Vom detalia discuţia despre declinul astrologiei şi vom vorbi şi despre transformările sale majore în secolele care au dus la etichetarea ei drept o falsă metodă de predicţie. Nu în cele din urmă, vom aborda diferenţele sau asemănările dintre diversele tipuri de zodiac şi dintre modelele astrologice care au conlucrat la conceperea atâtor mituri din întreaga lume.

Imagine preluata de aici:

Inscrie-te la acest atelier »