Descoperă zona Parcul Carol – Filaret

Vă invităm la o nouă expediţie culturală în timp şi spaţiu, de data aceasta în zona Parcului Carol – Filaret.

În 1906 se celebrau 40 de ani de domnie a Regelui Carol I, precum şi 25 de ani de la proclamarea Regatului. Pentru a sărbători acest jubileu, autorităţile române au hotărât în 1905 organizarea unei expoziţii generale. Locul ales pentru organizarea şi desfăşurarea acestei manifestări a fost Câmpia Filaretului sau Câmpia Libertăţii, actualul Parc Carol I. Lucrările de amenajare au durat 11 luni, iar la 6 iunie 1906 Expoziţia era inaugurată de Regele Carol I, la deschidere fiind prezenţi şi Regina Elisabeta, Principele Ferdinand şi Principesa Maria.

Momentul 1906 a reprezentat punctul central al dezvoltării zonale. Pentru această expoziţie s-au construit foarte multe clădiri, unele dintre acestea, vizibile şi astăzi, sunt prea puţin cunoscute de bucureşteni: Castelul lui Vlad Ţepeş, construit pentru a adăposti turnul de apă, sau Biserica Cuţitul de Argint – copie după Biserica Sf. Nicolae din Iaşi – sunt doar câteva exemple de monumente ce vor fi descoperite de-a lungul plimbării. Mausoleul din Parcul Carol, Fântâna Cantacuzino, Arenele Romane sau Casa Bosianu sunt doar câteva din obiectivele ale căror poveşti le vom afla pe parcursul acestei promenade.

Tot în Parcul Carol a avut loc, mai târziu, prima ediţie a Festivalului Luna Bucureştilor, în 1935.

Vom vorbi şi despre prima gară bucureşteană: Gara Filaret, precum şi despre Uzina de Gaz şi Electricitate, ambele având un rol important în dezvoltarea zonei.

Întreaga poveste a acestor evenimente şi clădiri, ca şi personajele importante ce sunt legate de această zonă vor fi prezentate pe parcursul plimbării noastre.

Plimbarea se va încheia la Palatul Suter, de unde vom putea admira panorama oraşului.