Scoala de vara: O mie şi una de nopţi (11-14 iulie)
 

intalnirile se desfasoara luni 11, marti 12, miercuri 13, joi 14 iulie

Cele mai frumoase povesti orientale despre INCREDERE, CURAJ, IUBIRE si NOROC .

“Si m-ai facut sa vad intamplarile care se petrec cu altii si nu cu mine, si sa cumpanesc cu luare-aminte vorbele regilor si ale noroadelor de demult, si lucrurile osebite sau uimitoare sau macar numai vrednice de chibzuit cate li s-au intamplat. Si, intr-adevar, iata ca, tot ascultandu-te de-a lungul celor o mie si una de nopti, ies cu un suflet adanc schimbat, si voios, si imbibat de fericirea de a trai.”

Vă propun o incursiune în lumea exotică a celor O mie şi una de nopţi. Vom descoperi împreună frumuseţea poveştilor depănate de Şeherezada şi vom înţelege tâlcul ascuns al acestora. În fiecare noapte, Şeherezada îi povesteşte soţului ei, regele persan Şahriar, istorisiri menite să-i îmblânzească sufletul nemilos şi îndurerat şi să-i retrezească în cuget cumpătarea şi înţelepciunea. Fiecare poveste, indiferent de subiectul şi caracterul acesteia (de dragoste, istorică, comică, tragică sau religioasă), devine astfel motiv de reflecţie şi transformare interioară pentru Şahriar. Cu riscul pierderii propriei vieţi, Şeherezada îşi asumă rolul de ghid moral şi spiritual pentru Şahriar, prezentându-i într-o manieră originală exemple de greşeli umane, defecte de caracter, decizii pripite sau îndoielnice, dar şi personaje ale căror fapte meritorii dau seamă de curaj, iubire nemărginită, loialitate şi înţelepciune. Transformarea din final a lui Şahriar coincide cu o redescoperire de sine şi recăpătarea încrederii în cuvântul şi faptele semnilor săi.

Cursul se dovedeşte astfel un exerciţiu util de meditaţie interioară şi dezvoltare personală pornind de la pildele ce acompaniază fiecare poveste. De asemenea, poveştile despre care vom vorbi constituie o manieră inedită prin care putem descoperi cultura arabă şi persană. Astfel, poveştile copilăriei noastre îşi vor recăpăta actualitatea şi le vom putea înţelege relevanţa dintr-o nouă perspectivă. Vom reintra în atmosfera creată de poveştile Şeherezadei şi ne vom lăsa din nou seduşi de minunatele poveşti cu djinni, efrite, locuri fantastice şi obiecte sau personaje imaginate.

Fascinaţia europeană pentru Orient a fost resuscitată în secolul al XIX-lea, odată cu traducerea lui Richard Francis Burton în engleză a celor O mie şi una de nopţi. Curiozitatea în privinţa călătoriilor, spiritul aventurier, atracţia faţă de tot ce e fundamental străin, toate acestea vor fi revigorate de ţesătura de poveşti ale Şeherezadei. O adevărată culegere de naraţiuni, O mie şi una de nopţi este presărată cu motive din folclorul persan, indian şi egiptean, suprapunânu-se cu tradiţia arabă a povestirilor. În cadrul poveştilor din O mie şi una de nopţi, un personaj recurent este carismaticul şi năzurosul calif Harun al-Raşid. Importanţa istorică a domniei sale şi gloria califatului său sunt repuse în discuţie de istoricii europeni, în raport cu relaţiile şi contactul acestuia cu spaţiul creştin.

Pe parcursul întâlnirilor noastre vom vorbi despre patru dintre cele mai frumoase poveşti pe care le regăsim în O mie şi una de nopţi:

1. Prima parte a primei întâlniri va fi dedicată unei discuţii mai generale despre poveştile celor O mie şi una de nopţi: geneza acestora, versiunile diferite, primele traduceri, influenţele, elementele de cultură şi civilizaţie ale perioadei califului Harun al-Raşid. În a doua parte a întâlnirii vom discuta despre „Povestea cu pescarul şi cu efritul”. Subiectul central al acestei discuţii gravitează în jurul ideilor de încredere şi loialitate.

2. În cea de-a doua întâlnire vom vorbi despre „Povestea cu Sindbad Marinarul”. Vom descoperi cum peripeţiile pe mare ale lui Sinbad vor contribui la maturizarea acestuia. Povestea lui Sindbad constituie un pretext pentru subiecte pline de profunzime ca problema dublului sau existenţa destinului. Vom putea aborda subiecte ca rolul hazardului sau al norocului în viaţa fiecăruia dintre noi.

3. Cea de-a treia întrevedere va fi dedicată poveştii cu „Aladdin şi lampa fermecată”. Fascinaţia omului pentru puteri nemăsurate ne este bine reliefată de această istorisire care ne arată că orice autoritate şi forţă trebuie exercitate în limitele responsabilităţilor ce decurg din acestea. La finalul acestei poveşti, vom vedea cum vicleşugul şi minciuna se vor dovedi impotente în faţa curajului şi a iubirii adevărate.

4. În cadrul celei de-a patra întâlniri vom discuta despre „Întâlnirile lui Al-Raşid pe podul din Bagdad”. Model de conducător pentru lumea arabă, Harun al-Raşid, este invocat de Şeherezada ca exemplu pentru Şahriar. Calităţile lui al-Raşid pot constitui un pretext pentru o reflecţie asupra conceptului de lider. Cum ar trebui să arate un conducător? Putem deprinde anumite virtuţi necesare unui lider?

 6a00e54efdf11288330147e1b7c74a970b-320wi

Testimonial: “Tin sa va multumesc pentru minunata calatorie in tinutul de basm al celor “O mie si una de nopti”. O incursiune fabuloasa intr-un alt timp si-ntr-un alt spatiu. Un portal deschis catre fascinanta cultura indo-arabo-persana. O lume plina de culoare si stralucire, de muzica, dans si poezie. Palate, seraiuri si caravanseriauri, bazare pline de culoare si forfota, gradini miraculoase.” (Catalina D.)

Ilustratie sus  – pictura de Ferdinand Keller: https://goo.gl/kH1wE6

Ilustratie jos – preluata de aici

http://imgarcade.com/1/1001-arabian-nights-illustrations/

 


Newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informatii despre cele mai noi ateliere si evenimente!