c3d2eff4ab21f7a23996fe4ec4873f88

– O INTRODUCERE  –

Viaţa şi opera lui Jung nu pot fi înţelese decât prin contextele interşanjabile ale destinului şi mitologiei sale. Pentru că nu pot fi trasate graniţe limpezi între ceea ce a însemnat viaţa sa şi ceea ce s-a format în timp şi dincolo de timp ca hermeneutică a viziunii. Pătruns prin uşa imaginaţiei active în camerele vaste ale Spiritului, Jung a găsit resursa întoarcerii la explicaţia ştiinţei aplicate a psihologiei.

Vom urmări în trei şedinţe chipul transformativ al acestui itinerar. Cu expuneri schematice ale tradiţiei gnostice dar şi cu alte exemple notorii de ”coborâri în infern” din literatură şi texte religioase, atelierul acesta îşi propune în primul rând elucidarea formulei ”psihologie a adâncurilor”.

1. Ce este de fapt ”Cartea Roşie”? Sursele posibile pentru o mai bună înţelegere a acestei cărţi-fenomen. Mitologiile gnosticilor şi alchimia, expansiunea cathară şi hermenutica Sinelui: tot atâtea porţi de intrare în autoexperimentul jungian.

2. Liber Primus. Prima parte a cărţii este o căutare intensă a ”mysterium-ului”. Întâlnirile cu Salomeea şi Elijah vor conduce către accentul transformării prin sacrificiu. Vom căuta specificul părţii întâi în conlucrarea dintre Eros şi Logos.

3. Liber Secundus. Întâlnirea cu sihastrul Ammonios în deşert este o viziune marcantă care trimite către naşterea unui ”zeu interior”. Pătrundem cu această remarcă în profunzimile conceptului de ”individuaţie” – piatra de temelie a teoriilor despre optimizare umană ale lui Jung.

Ilustratie din “Cartea Rosie” de C.G. Jung, preluata de aici:

htthttps://www.pinterest.com/pin/408420259933966073/