bune_maniere

Va invitam la un atelier interactiv si aplicat pe situatii practice, de bune maniere si eticheta care sa va ajute sa fiti o prezenta placuta in societate, sa va insusiti eticheta de la mesele festive, precum si regulile care fac mai armonioasa relatia de cuplu.

Uitate şi  neînţelese de la o generaţie la alta, evocate cu nostalgie atunci când admirăm rafinamentul străbunicilor noştri, bunele maniere ne par dificil de aplicat ”ca la carte” în galopul cotidian. Elaborate, de-a lungul secolelor, la marile curţi regale, regulile de etichetă aveau drept scop impunerea unor ierarhii politice, sociale etc.

Dar, azi, în epoca libertăţilor absolute, ce rost mai au? Ce s-a păstrat din complicatele codificări de acum un secol şi cum le adaptam la stilul nostru de viaţă, fără să generăm momente penibile şi gafe monumentale?

Atelierul la care va invitam este interactiv şi relaxat, cu multe sfaturi şi exemple uşor de reţinut şi aplicat. La final, poate nu vom reuşi să fim la fel de subtili precum domnii şi doamnele din secolul al XIX-lea, dar sigur vom privi cu mai multă relaxare, îngăduinţă şi tact diversele provocări cotidiene.

Temele celor trei ateliere sunt:

1. O prezenţă plăcută în societate. Aspectul exterior: haine şi accesorii (poşeta, telefonul mobil şi alte obiecte buclucaşe). Coduri vestimentare (ex.: Ce reguli vestimentare trebuie să respectăm la un prânz de afaceri, dar la un dineu?). Comunicarea cu ceilalţi. Formule de adresare. Salutul. Arta conversaţiei. Complimente. Gafe şi câteva gesturi controversate. Relaţii profesionale şi relaţii personale (şefi, colegi, prieteni, rude).

2. Rafinamentul cotidian. În mijloacele de transport, la cumpărături, la cinema, teatru, muzee, parcuri etc. În vizită – oaspetele perfect şi gazda desăvârşită. Diverse tipuri de vizite şi invitaţii (ex.: dineu, prânz de afaceri, cocktail, garden-party, cină/masa în familie, o gustare cu prietenii, vizite neanunţate). Masa  câteva reguli simple ( tacâmuri, vesela, paharele etc).

3. De la prima întâlnire la nunta de diamant. Câteva reguli şi controverse – de la prima privire la sex-etiquette. Împreună în societate. Cererea în căsătorie. Logodna. Nunta. Aniversările şi alte evenimente fericite. Situaţii mai puţin plăcute (despărţire, divorţ etc.)

Pe site-ul Papersuede puteti citi un articol cu Monica Neatu pe tema bunelor maniere.

1919men_b

– http://vintagedancers.org/costume1910.html

Imagine sus – preluata de aici: