curs ilustratie de carte

Vă propunem să ne amuzăm impreună imaginîndu-ne şi “îmbrăcând” personaje şi decoruri din poveşti.

La finalul celor cinci şedinţe, vom şti să desenăm un personaj în mai multe ipostaze, făcându-l recognoscibil, să asortăm culori şi să aplicăm trucuri vizuale pentru a ilustra cât mai bine cuvintele din poveste. Vom şti să schiţăm o poveste întreagă şi ne vom da seama de la început căror scene trebuie să le acordăm mai multă atenţie.

Ne vom familiariza cu diferite tehnici de ilustraţie: acuarela, tuşul, colajul şi creioanele colorate.

Cele cinci şedinţe de curs ne vor ajunge ca să ilustrăm o poveste:

1. Vom alege o poveste şi vom face cât mai multe schiţe ale personajelor principale în mai multe ipostaze şi în mai multe variante, pentru a o alege apoi pe cea mai potrivită. Vom testa, pe scurt, câteva tehnici şi fiecare participant va alege ce-i place mai mult.

2. Vom lucra la rezumatul ilustrat al poveştii noastre. Vom face mai întâi schiţe cât timbrele cu compoziţia generală a fiecărui cadru de poveste şi ne vom gândi la anumite detalii care pot apărea pe lângă planşele ilustrate integral.

3. Desenăm toate scenele poveştii noastre pe formatul final, cu personaje şi detalii, iar apoi stabilim cromatica fiecărei planşe prin schiţe de culoare.

4. Colorăm ilustraţiile începute, inclusiv personajele. Este important să înaintăm cu toate planşele în aproximativ acelaşi ritm, pentru a obţine o imagine unitară şi pentru a lăsa la ultima şedinţă timp suficient pentru prelucrarea amănuntelor cu răbdare.

5. Finisăm lucrările. În funcţie de tehnica aleasă, aceste detalii pot fi realizate cu tuş, creioane sau cu acuarele şi o pensulă foarte subţire. Acestea sunt elementele care fac ilustraţiile să preia particularităţile şi stilul creatorului lor.

Fiecare şedinţă durează două ore.

Vezi cum a fost la cursurile trecute:

Munca serioasa la Atelierul de Ilustratie de carte! :)

Posted by Fundatia Calea Victoriei on Wednesday, July 22, 2015

ilustraţie de Ioana Mladin

Testimonial: “Cu această ocazie am continuat o splendidă călătorie în lumea poveştilor, a romanelor de dragoste şi ficţiune, începută cu ceva timp în urmă. (…) Aveţi ateliere de la care pleci cu o pace interioară, cu noi informaţii şi prieteni cu pasiuni comune… dar şi cu noi proiecte în minte, cum e cazul meu. Prima carte care va conţine numele meu pe copertă, la secţinea grafică, o voi dedica cu mare drag fundaţiei care mi-a alimentat visul.” (Alex M.)