vlad-trandafir

Vlad Trandafir (n. 30 iunie 1981, Bucureşti), regizor şi scenarist, este absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Luminy (2003, Marsilia, Franţa) şi al Facultăţii de Film – secţia Regie de film şi TV (2008), din cadrul UNATC „I.L.Caragiale”. A urmat studii de master în Arta regiei de film, Facultatea de Film, UNATC „I.L.Caragiale” (2013).

A scris şi regizat filme precum „Datorie” (2006, distins cu Premiul pentru cel mai bun film de ficţiune la Teheran), „Sinopsis docu-dramă” (2007, distins cu premiul PROCINEMA), „Fabulosul destin al lui Toma Cuzin” (2009, distins cu Marele Premiu la Best Film Festival) şi „După-amiază în Drumul Taberei” (2011),  „Le Pont” (2014, Astra Film Festival, Festivalului de Film dedicat Francofoniei de la Tel Aviv).

De asemenea, a regizat emisiunea „Profil, Poveste, Personaj” (2011, TVR Cultural). A fost coscenarist al serialului TV „Serviciul Omoruri” (2008, în regia lui Valentin Hotea, distins cu Premiul APTR pentru cel mai bun serial de ficţiune); coscenarist al serialului TV „Animat Planet Show”; coscenarist al lungmetrajului „O lună în Thailanda” (2012, în regia lui Paul Negoescu) – selecţionat în secţiunea Settimana Internazionale della Critica a Festivalului de Film de la Veneţia  şi premiat cu Premiul FIPRESCI în cadrul Festivalului de Film de la Sofia şi Premiul Special al Juriului la Festivalul A l’Est du Nouveau, Rouen, Franţa.

Filmele sale au fost selectate în peste 60 de festivaluri internaţionale precum Viena, Cambridge, Sydney, Tricase, Drama, Atena, Teheran, Fribourg, Porto, Oxford, Belgrad, Sofia, Tallinn, Bratislava, Minsk sau Amman.

În prezent, desfăşoară proiectul video „Colţuri de Bucureşti”, care îşi propune să cerceteze şi să aducă împreună afectivităţile bucureştenilor pentru locurile care definesc peisajul urban. Scopul lui ultim constă în stimularea spectatorilor de a lua act de imensul fond afectiv asociat unor locuri din Bucureşti – practic, capitalul lui intim, chipul lui mai profund – neavând altă consecinţă decât o necesară, indispensabilă, înnoire a privirii.

Video: Regia Vlad Trandafir – www.colturidebucuresti.net

Music: http://www.purple-planet.com