wheel_Life

Acest curs organizat in patru intilniri îşi propune să treacă în revistă, în prima sedinţă, principiile esenţiale ale acestei doctrine filozofice şi religioase, aşa cum sunt ele prezente în gândirea asiatică. Ne va fi călăuză Mircea Eliade care a consacrat ample dezbateri mitului eternei reîntoarceri în special şi gândirii orientale în general, unde migraţia sufletelor este văzută drept calea necesară spre evoluţie spirituală, iar sfârşitul acestei călătorii este marcat de ruperea lanţului de întrupări succesive.

In sedintele 2 şi 3 vom analiza noi contribuţii aduse acestui sistem teoretic de către cercetările lui Michael Newton. Vom discuta despre viaţa dintre vieţi, despre ghizii noştri spirituali, despre cum ne alegem viaţa următoare înainte să ne naştem şi ce lucruri urmărim atunci când facem aceste alegeri în deplină cunoştinţă de cauză. Ne vom opri, printre altele, şi asupra diferenţelor între spiritele tinere şi cele bătrâne, despre atitudinea corectă faţă de viaţă si faţă de moarte în cadrul acestui sistem de gândire, despre lecţiile şi darurile pe care le primim prin relaţiile noastre cu oamenii din anturajul nostru, sau despre conceptul de judecată ulterioară şi cum a fost el preluat şi modificat în creştinism.

În ultima sedinţă vom încerca să analizăm care ar putea fi aplicabilitatea acestei doctrine filozofice şi religioase în propria noastră existenţă, dincolo de mirajul avatarurilor şi al diversităţii uluitoare de contexte unde alegem să ne „îmbarcăm“. Principalul beneficiu ar fi depăşirea nevrozei în faţa terorii neantului care bântuie gândirea occidentală atunci când ea se raportează la moarte. În continuare, însă, vom insista şi asupra unei alte atitudini faţă de existenţă, aşa cum este ea promovată, în această filozofie, o raportare mai atentă la persoanele din viaţa noastră, la parteneriatul dintre corp şi suflet, la reabilitarea ideii de imperfecţiune din lume şi de ce este benefic pentru noi faptul că lumea este guvernată de imperfecţiune sau la sporirea conştientizării intervenţiilor divine din existenţa noastră.

În definitiv, acest sistem de gândire este, metaforic vorbind, o hartă care ne ajută să ne depăşim statutul de exilaţi pe acest pământ şi să găsim drumul spre casă.

De consultat:

• Mircea Eliade: Mitul eternei reîntoarceri
  • Michael Newton: Călătoria sufletelor
  • Michael Newton: Viaţa dintre vieţi
  • Cloud Atlas (Atlasul norilor), film SUA 2012 în regia lui Tom Tykwer şi Andz Wachowski după romanul omonim al lui David Mitchell

imagine preluată de aici: http://crlblekredfiel.blogspot.ro/2013/05/literatura-china-y-japonesa.html