pictura pe sticla

Va puteti imagina ce a insemnat aparitia primului patrat de sticla in viata omului traditional?

Pretiozitatea sticlei si fragilitatea ei au facut ca primele picturi pe sticla sa se inscrie in sfera religiosului si sa ocupe locul cel mai bun in universul caselor taranesti.

Este important sa intelegem acest lucru, sa cunoastem aceste aspecte ale traditiei picturii taranesti pe sticla? Sau este doar un demers creativ, unul dintre multe altele cu care incercam sa ne familiarizam?

Eu cred ca, dincolo de a invata o noua tehnica, foarte spectaculoasa, de pictura, este important sa cunoastem si aspecte ce tin de patrimoniul nostru cultural. Ce anume face ca “vaxelurile” (culorile) sa capete transluciditate, odata aplicate pe acest suport si care sunt etapele construirii unei picturi pe sticla reusite vom afla pe parcursul celor trei intalniri.

Pasii pe care ii vom urmari la acest curs de pictura pe sticla:

1. Aflam, pe scurt, cum a aparut pictura pe sticla. Vizionam imagini si vorbim despre subiectele preferate in pictura pe sticla traditionala. Avand aceste surse de inspiratie proaspete in minte, schitam desenul pregatitor pentru pictura, apoi il transpunem pe sticla

2. Aplicam treptat primele linii si tuse de culoare care pe verso vor fi in prim-plan. Invatam care este ordinea in care trebuie aplicata culoarea si alte detalii proprii picturii pe sticla.

3. Tusele mari si campurile de culoare urmeaza a fi aplicate si, la final, acolo unde va fi cazul, vom pune foita metalica aurie.