Scoala de vara: Introducere in Istoria artei (7-11 iulie)
 

intalnirile se desfasoara zilnic: luni 7, marti 8, miercuri 9, joi 10, vineri 11 iulie

Va invitam sa va bucurati de frumusetea picturii si a arhitecturii europene la Scoala de vara: Introducere in Istoria artei, sustinuta de Petruţa Baniţă, restaurator si absolventă a Facultăţii de Istoria şi Teoria Artei, Universitatea de Arte Bucureşti.

Istoria artei este un domeniu extrem de vast care, fara cateva marcaje si directii orientative, ne plaseaza romantic intr-un labirint de forme si stiluri. Va propun sa facem impreuna o calatorie relaxanta prin etape si stiluri in arta si arhitectura. Pe parcursul celor cinci intalniri, vom intelege cum momente si cumpene istorice si socio-culturale au influentat si continua sa influenteze evolutia artelor.

Stim ca istoria e ciclica si, pornind de la Antichitatea greco-romana, vom vedea in ce fel bazele puse atunci in constructia Cetatii vor influenta stilurile ulterioare, cum anumite forme preluate vor capata sensuri noi sau cum spiritualitatea si noile descoperiri tehnologice si stiintifice vor determina schimbari de expresivitate si stil in arta. Ne oprim cu prezentarea noastra in secolul XX, pana la cel de-al doilea razboi mondial.

La fiecare dintre intalnirile cursului de istoria artei vom inainta in descifrarea labirintului si  vom povesti, analizind impreuna imagini  reprezentative, despre  stiluri si curente culturale. Nu vom trece cu vederea evolutia artei de pe teritoriul Romaniei  – vom discuta despre elementele specifice artei romanesti si vom cunoaste operele unor pictori celebri.

Temele cursului sint:

1. Antichitatea – Grecia si Roma;

2. Evul Mediu – Bizantin si Gotic;

3. Renasterea – redescoperirea si revitalizarea artei romane sub auspiciile principilor italieni;

4. Secolul al-XIX-lea  – Impresionismul si post-impresionismul;

5. Art Nouveau si Modernistii – inceputul unui secol de noi incercari si curente artistice.

Imagine sus – Pictura (detaliu) de Pierre-Auguste Renoir – “Dance in Bougival “

Imagine jos – Sandro Botticelli – ‘La nascita di Venere’

 


Newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informatii despre cele mai noi ateliere si evenimente!