curs de desen

intalnirile au loc zilnic: luni 25, marti 26, miercuri 27, joi 28 iulie

Oricine poate desena. Mai bine spus, oricine poate invata sa deseneze, deoarece desenul poate insemna talent si imaginatie, dar in aceeasi masura poate insemna doar observatie, masuratori si exercitiu.

Desenul a stat intotdeauna la baza artelor vizuale. Van Gogh sustinea ca desenul constituie fundatia oricarui artist. Fie ca este vorba despre pictura, sculptura, grafica, arta digitala, desenul este o conditie.

Desenul este o tehnică şi o artă care constă în reprezentarea grafică a unui obiect, a unei figuri, sau a unui peisaj pe o suprafaţă bidimensională, plană sau curbă. Reprezentarea se face în general prin linii, puncte, pete, simboluri etc. Desenul poate fi monocrom sau colorat. Nimic mai simplu, asadar:

Curs 1 – Bazele unui desen

Vom incepe atelierul nostru de desen prin a descoperi cum sa incadram o imagine. Ce inseamna compozitia si care sunt regulile compozitionale care pot anticipa daca o lucrare poate fi buna sau nu. Cum se incepe o compozitie de natura statica. La ce trebuie sa fim atenti si mai ales cum sa masuram astfel incat sa ne educam simtul vizual si coordonarea mana-ochi. Cum sa facem astfel incat sa putem aprecia frumusetea si forta unei linii. Ce inseamna linia modulata si cum ne poate ajuta ea la expresivitatea unui desen.

Curs 2 – Hasura Umbre si lumini

Pe aceeasi natura statica deja inceputa in cursul anterior, aflam care este firescul umbrelor, chiar daca la inceput ne va fi greu sa distingem detaliile. Invatam ce este hasura si cum sa o folosim corect. Ne indreptam atentia catre diferitele tipuri de contrast cat si la degradee-uri fine si tonuri subtile.

Tehnici invatate: creion-carbune-pastel

Curs 3 – Mari artisti

Cu ajutorul unor fragmente din documentare vom intra in lumea marilor artisti ai lumii. Ne vom inspira din desenele lui Albrecht Durer, da Vinci, Degas, Cezanne, Renoir, Rodin, Toulouse-Lautrec, Picasso, Van Gogh, Warhol si multi altii, pentru a putea intelege mai bine cu ce provocari s-au confruntat acestia in realizarea unei gravuri, picturi sau chiar a unei sculpturi. Si cu atat mai mult vom incepe sa intelegem diferentele intre desenul caracteristic picturii, cel al graficii, desenul de arhitectura sau cel al sculptorilor.

Curs 4 – Ce este un crochiu?

Ne vom ajuta de informatiile deja acumulate si vom exersa simtul observatiei incercand sa facem schite dupa corpul uman. Vom afla cum surprinzi “esenta” unui om sau a unui obiect intr-un timp scurt. Ne vom ajuta de creta color si acuarela ca sa realizam mai multe astfel de crochiuri.

La finalul acestui curs de desen veti deprinde informatiile necesare pentru a incepe o lucrare artistica in orice forma a ei fie ca este vorba despre o pictura sau o lucrare de grafica.

Mai mult decat atat, vi se va dezvolta simtul observatiei si vi se va deschide un univers vizual nou, cu un potential artistic enorm, iar voi veti pleca acasa cu satisfactia de a fi invatat ceva nou si cu cel putin trei lucrari “bune de inramat”. :)

Acest text este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conţinutului se poate face doar cu citarea sursei şi cu link către pagina acestui articol.

Imagine: Albrecht Durer, Study of a Lily

Inscrie-te la acest atelier »