Povestea bibliotecii disparute, din vremea califului Al Hakam al II-lea

”As vrea sa amintesc doar un episod dintre cele, multe, pe care le vom povesti impreuna la curs. Un amanunt din viata lui Al-Hakam al II-lea, calif de Cordoba.

A condus califatul andaluz candva in apropierea anului 1000 cu mare pricepere diplomatica. A reusit sa faca pace cu catolicii asturieni, asigurand astfel pentru sudul Spaniei dezvoltarea agriculturii (promisiunea unui sedentarism angajat). Se spune despre el ca mai mult decat pamantul andaluz, iubea cultura – filosofia si poezia. A cumparat cu mare si insemnata cheltuiala carti si manuscrise rare din toate capitalele spirituale ale anului 1000: Mecca, Damasc, Cairo, Constantinopol, Baghdad. In Persia abbasida circulau despre el povesti fantastice – cum ca ar avea o biblioteca enorma si labirintica in care se aflau pergamente rare, in numar de aproape un milion, ceva nemaintalnit la vremea aceea. Acest labirint al cunoasterii umane era condus de catre consilierul de taina al califului Al-Hakam: vestita matematiciana Labana din Cordoba, femeie inteleapta si nobila pentru care geometria nu avea niciun secret si careia spiritul misterios al algebrei i se punea la picioare cu devotiune.

Labirintul cu pergamente al califului a durat, din nefericire, cat a durat si viata lui. Pentru ca de indata dupa ce a murit Al-Hakam, urmasul sau – temutul Almanzor – a poruncit sa se puna pe foc toate cartile despre cunoasterea celor vechi, prefacand astfel in scrum munca a sute si mii de carturari. Prevazatoare, insa, Labana a reusit sa mai ascunda cateva tratate importante. Ele vor fi gasite dupa aproape 200 de ani de la moartea califului Al-Hakam de catre Ibn-Arabi, filosof mistic si alchimist, intr-o casa particulara din Sevilla. Ele sunt sursa de inspiratie pentru ”Cei patru stalpi ai transformarii spirituale” – o carte despre miracolele Caii pe care Ibn-Arabi a scris-o in mod miraculos.

In urma unui vis, s-a crezut indreptatit sa……….”

Mario Barangea va continua aceasta poveste si va va istorisi multe altele la Scoala de vara: Islamul – inteles prin povestile sale, ce va incepe luni, 30 iunie.

Seria celor cinci intalniri despre povestile islamice se desfasoara in perioada 30 iunie – 4 iulie, la sediul nostru din strada Popa Soare, numarul 40. :)