“Pentru ce mergem la Opera?”, o carte de Tiberiu Soare – editie limitata
 

Daca doriti sa comandati cartea dirijorului Tiberiu Soare, disponibila la sediul Fundatiei Calea Victoriei incepind cu data de 20 martie, va rugam sa ne scrieti folosind formularul de inscriere din dreapta. 

Volumul, publicat de fundatie in conditii grafice deosebite, cu treisprezece ilustratii originale realizate de Maria Surducan, va fi disponibil in editie limitata. Volumul reproduce cele 13 conferinte sustinute de dirijorul Tiberiu Soare in anii 2012-2013 despre opere si balete celebre din cadrul proiectului PENTRU CE MERGEM LA OPERA?, premiat la Gala Societatii Civile, sectiunea Arta si Cultura, in 2013. Cartea se adreseaza tinerilor si adultilor pasionati de muzica.


 

“Ce este, de fapt, această carte, nu vă pot spune cu siguranţă. Ea nici nu a fost concepută ca atare: la ora la care vorbeam nu ştiam că se va transforma într-o culegere de texte tipărite. La drept vorbind, nici măcar nu am scris-o. Doar am povestit-o, seară de seară, la acele întâlniri. Cred că mi-ar fi mai uşor să vă spun ce nu este această carte: nu este un text de specialitate, rezultatul vreunei cercetări de ordin muzicologic, şi nici vreo enciclopedie de operă şi balet. Nu este un curs, nici măcar pentru începători, şi nici vreo lucrare de istorie a genului, cu atât mai puţin vreo colecţie de analize ale partiturilor aduse în discuţie. Ca într-o parabolă orientală, ea nu este luna, ci doar degetul care arată înspre aceasta.” ne spune Tiberiu Soare.

….

“Aşa cum spune Tiberiu în cartea sa, personajele din operele de care s-a apropiat sunt, pentru el, reale, mai reale decât unii oameni cu care ne întâlnim zilnic şi care deseori nu au nimic să ne spună. Aceste personaje, aflăm noi din carte, sunt măşti, alter-egouri ale compozitorului sau libretistului, iar dirijorul – împreună cu intrepreţii de operă, balerinii şi muzicienii din orchestră – adaugă acestor personaje propria sa sensibilitate şi inteligenţă. Dirijorul aduce nuanţe noi şi deschide în felul acesta posibilităţi multiple de interpretare şi de înţelegere a poveştii.

Cititoarele se pot identifica, prin această carte, cu personajele feminine excepţionale pe care le întâlnesc aici: Traviata – în puterea ei de a iubi şi de a se sacrifica, Mimi – în sensibilitatea şi delicateţea ei, Rosina – în aparenta ei cuminţenie, dublată de un temperament puternic, Carmen – în dorinţa de a vrăji şi de a nu aparţine niciunui bărbat sau Susanna – în abilitatea de a tempera şi a manipula atâţia bărbaţi.

Cititorii se pot recunoaşte, la rândul lor, în bărbierul Figaro sau în contele Almaviva – în relaţiile complicate cu doamnele şi domnişoarele cucerite sau care îi ispitesc, în Don Giovanni – în arta de a iubi femeia, de a trăi hedonist viaţa până la capăt, în Don Jose – vrăjit iremediabil de femeia fatală prin definiţie (Carmen) sau în tânărul Calaf – care se luptă să dărâme zidul din jurul femeii intangibile, a zeiţei fecioare.

Un îndrăgostit de operă, Tiberiu Soare, reuşeşte în cele treisprezece capitole să ne trezească pofta de a asculta şi a reasculta fiecare dintre titlurile propuse şi, mai mult, să ne incite dorinţa de a descoperi şi de a savura multe alte creaţii ale compozitorilor clasici la care face referire în carte.” – Sandra Ecobescu

Cartea se gaseste in majoritatea bibliotecilor judetene din tara.

C U P R I N S:

1. „Problema libertăţii individuale” în opera Traviata de Giuseppe Verdi

2. „Frumuseţea ascunsă a lucrurilor de zi cu zi” în opera Boema de Giacomo Puccini

3. „Romantismul transpus în mişcare” în baletul Giselle de Adolphe Adam

4. „Iubire, atrocitate şi grandoare” în opera Turandot de G. Puccini

5. „Iubire, magie şi alte iluzii” în Elixirul dragostei de  Gaetano Donizetti

6. „Commedia dell’arte întâlneşte Muzica” în Bărbierul din Sevilla de Gioacchino Rossini

7. „Magie, Libertate şi Moarte” în Carmen de Georges Bizet

8. „Tragedia unei Măşti” în Rigoletto de Giuseppe Verdi

9. „Lumea privită prin ochii unui copil” în Spărgătorul de nuci de P.I. Ceaikovski

10. „Fascinaţia umbrei asupra sufletului” în opera Don Giovanni de W.A. Mozart

11. „Revanşa feminităţii” în Nunta lui Figaro de W.A. Mozart

12. „Văpaia întunecată a sufletului” în Olandezul zburător de Richard Wagner

13. „Omul şi întrebarea Sfinxului” în tragedia lirică Œdipe de George Enescu

 

Lansarea cartii va avea loc la Cercul Militar National joi 20 martie, de la 18:30, Sala de Cinema, intrarea se face din Blvd Elisabeta.

Participarea se face pe baza de inscriere la [email protected]

N.B. Fondurile rezultate in urma lansarii acestui suport de curs (transcrierea conferintelor din seria “PENTRU CE MERGEM LA OPERA?” sustinute de Tiberiu Soare in anii 2012-2013) vor fi folosite pentru a sustine tinerii si copiii – fara mijloace materiale – care doresc sa studieze gratuit stiintele umaniste si artele in cadrul cursurilor de la fundatie.


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!