Filozoful si strugurii
 

Cum ar fi fost daca i-am fi avut parteneri de discutie, prieteni sau profesori pe Eliade, Cioran sau alte mari personalitati culturale? Sa zicem… Constantin Noica. :) Despre ce ne-am fi vorbit?

In asteptarea cursului de saptamana viitoare: Scoala de la Paltinis. Prelegeri despre paradisul culturii, lectorul Alex Paun ne ofera un posibil raspuns:

“Săptămânile trecute, în timpul Campionatului Mondial de fotbal, unul dintre discipolii lui Constantin Noica îmi povestea cum, în urmă cu 30 de ani, în perioada turneului final, marele filozof descinsese la el acasă si urmăriseră împreună unul dintre meciurile Germaniei.

Ne putem închipui cu usurintă conversatia policromă dintre cei doi: faze de gol si citate eline, driblinguri si metafizică, faulturi si silogisme…

Nărăvit la delicatesele spiritului, stătea în firea lui Noica să mântuiască întâmplările cele mai anodine ale vietii, presărând peste ele pulberea fină a inteligentei. Un meci de fotbal văratic, o cină pauperă cu prietenii, aprinderea unei sobe – totul primea, în preajma sa, un ce înalt si nobil, aureola unui prilej de contemplatie. Nicio întâmplare, oricât de măruntă, nu scăpa fără atasul unei mici adnotări filozofice, fără o apogiatură de solemnitate si stil.

Un alt discipol al său, cu un temperament ceva mai frivol, îmi mărturisea totusi ironic: “Ei, dragă, cu Dinu nu vorbeai despre struguri. Vorbeai despre struguritate”. 

 – Alex Păun, iulie 2014

foto: http://users.skynet.be/pluto/Texthistory/civ04greeks.html


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!