Festivalul “Luna Bucurestilor” (1935-1940)
 

Festivalul “Luna Bucurestilor” debuteaza in 1935, sub indrumarea primarului Capitalei Alexandru Donescu. Scopul organizarii unei asemenea serbari era acela de a desfasura diferite expozitii care puteau atrage atentia vizitatorilor catre Capitala; acest fapt genera dezvoltarea comertului, industriei, culturii si turismului. Festivalul s-a desfasurat cu regularitate pana in anul 1940, cand a fost intrerupt si apoi dat uitarii.

Luna Bucurestilor

In mai 1935 se deschidea, printr-o ceremonie solemna in Parcul Carol, prima editie a Festivalului “Luna Bucurestilor”. Punctul de atractie al acestei editii a fost expozitia urbanistica din Parcul Carol, apreciata de contemporani ca o adevarata “istorie vie a orasului”. Cu ajutorul a numeroase machete, expozitia prezenta trecutul, prezentul si viitorul orasului. Macheta orasului Bucuresti pentru anul 2000 a fost punctul de atractie al acestei expozitii. Pentru amenajarea zonei din Parcul Carol, arhitectul Octav Doicescu a proiectat o fantana arteziana in fata intrarii principale, Fantana Zodiacului. In cadrul acestei prime editii s-a inagurat si Gradina Botanica, urmand sa functioneze ca parc public.

Luna Bucurestilor

Din 1936, festivalul Luna Bucurestiului a devenit o manifestare cu caracter international, prin participarea tarilor din Mica Intelegere (Cehoslovacia si Iugoslavia). Festivalul s-a mutat de aceasta data in Parcul Herastrau. In cadrul acestei editii a fost inaugurat Muzeul Satului, precum si Fantana Miorita din zona de nord a Capitalei. Luna Cartii, parte a festivalului Luna Bucurestiului a reprezentat de asemenea, un punct central al editie din acest an.

Luna Bucurestilor

In tot acest timp, Luna Bucurestilor s-a bucurat de sprijinul unor sponsori precum: Casa Capsa, Cofetaria Nestor, Hotel Athenee Palace, Bazinul de valuri Lido (Hotel Lido), Galeriile Lafayette, Banca Comerciala Romana sau Banca Romanesca.

Festivalul a continuat cu regularitate pana in 1940, cand, din motive politice, a fost intrerupt si nu a mai fost reluat dupa razboi. Festivalul capatase o adevarata amploare, ce a dus la dezvoltarea zonei peisagistice din Parcul Herastrau sau la construirea de bulevarde noi (Cotroceni sau Mosilor).

Luna Bucurestilor

Presa vremii descria Luna Bucurestiului ca fiind „una din cele mai rodnice idei care a avut darul sa ne lege mai puternic de Capitala prin cunostinta trecutului, atragerea atentiei asupra prezentului si larga viziune a viitorului”.

De cinci ani, Fundatia Calea Victoriei a avut ideea de a readuce la viata cel mai important festival bucurestean din perioada interbelica. In cadrul “Lunii Bucurestilor” au loc conferinte, expozitii, proiectii de filme vechi, promenade culturale sau piese de teatru. Punctul cel mai important al festivalului contemporan este Balul Bucurestiului Interbelic, organizat in fiecare an la Cercul Militar National, prilej cu care publicul bucurestean poate sa patrunda in atmosfera interbelica bucuresteana.


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!