Anime Collage
 

În 2002, un jurnalist al Foreign Policy desemna Japonia drept noua forţă culturală globală, care prin produsele sale media (filme, animaţii, benzi desenate, jocuri video etc.) lansa un nou mod de a fi ”cool”. Această Japonie cool înseamnă, însă, mai mult decât Pokemon, Sailor Moon sau Hello Kitty, înseamnă, printre altele, cultură, critică socială şi grafică de cea mai bună calitate. Prin atelierul de faţă ne propunem să explorăm unul dintre cele mai populare aspecte ale acestei Japonii – animaţia şi universul său colorat, familiar şi diferit deopotrivă, pentru a încerca să-i descifrăm natura şi să-i înţelegem fascinaţia.

De ce este cool sau, mai bine zis, ce este, de fapt, animaţia japoneză? De unde a început totul? De ce animaţia japoneză nu înseamnă ”desene animate”? Ce reprezintă în limbajul de azi anime, manga sau otaku? Atelierul nostru porneşte de la ideea de poveste animată, pentru a prezenta istoricul animaţiei japoneze ca “imaginar masiv, dar nu pentru mase” (Mark MacWilliams, 2008), relaţia sa cu benzile desenate şi locul său în cultura contemporană.

În cele 3 şedinte vom explora împreună lumea Japoniei cool animate prin:

– Definirea şi un scurt istoric al animaţiei japoneze în contextul cultural global

– Natura sa hibridă şi principiile estetice care o guvernează

– Relaţia animaţie-benzi desenate (anime-manga) în lumea producătorilor japonezi

– Animaţiile lui Hayao Miyazaki şi imaginarul japonez pe care îl dezvoltă

De ce să cunoaştem acest univers?

– Pentru că influenţează din ce în ce mai puternic şi mai vizibil cultura media globală

– Pentru a înţelege cum ne influenţează direct ceea ce vedem/ citim/ ”consumăm”

– Pentru a avea un punct de comparaţie cu genul de produse culturale predominante în sfera noastră ex. Disney, Hollywood etc.

Sursa foto pt colajul din imagine – Anidb.net


Newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informatii despre cele mai noi ateliere si evenimente!