Curs practic de interviu si reportaj
 

Cursul se adreseaza celor interesati de creative writing, blogging si jurnalism prin intermediul interviului si reportajului.

Invatam la acest curs care sunt regulile construirii unui interviu sau reportaj de succes. Cum identifici cea mai buna sursa, ce intrebari ii pui, cum si in ce moment al conversatiei. Cum faci sa te feresti de raspunsurile evazive, ce concluzii tragi si cum urmaresti continuarea povestii.

Mai important poate decat toate aceste reguli: veti beneficia de experienta si sfaturile unuia dintre cei mai buni jurnalisti de investigatie din Romania, un foarte cunoscut si apreciat profesionist al acestui domeniu: ziaristul si scriitorul Eugen Istodor.

«Just talk. Interviu sau Chat. Reportaj, de ce nu Story? Instrumente în social media si în comunicarea zilnică. Întrebarea şi reportajul-povestirea-metode investigative pentru cunoaşterea celuilalt şi în explorarea realitatii. Analizăm Interviuri si Reportaje celebre. Creăm situatii conversationale şi testăm participanţii în situaţii reale.» – Eugen Istodor.

 Temele celor cinci intalniri ale cursului de interviu si reportaj sunt:

1. Cât de inocentă este comunicarea noastră socială? Subiectivism şi siguranţă în lumea reală şi virtuală. Raportul public/privat. Tu şi “Expunerea” ta. Salvează Aparenţele. Cum te vinzi? Cum îl seduci pe celălalt?

2. Regulile construirii unei conversaţii, unui interviu sau reportaj de succes. Cum identifici contextul, cea mai buna sursa de informare, ce intrebari pui, cum si in ce moment al conversatiei. Regulile social media, regulile metodelor investigative mai vechi si mai noi.

3. Eu şi Celălalt. Ce intrebari se pun? Cand sunt intrebarile esentiale, anticipative, otravitoare, banale, stralucitoare? “Raspunsul e mereu mai destept decat mine”. Raspunsurile in doi peri, duplicitare, sincere, participative. Nepregatit, destept si gafeur – in acelasi timp. Pregatit, briliant si invingator – mereu.

4. Explorarea realităţii. Psihologia tacerii si placerea contemplatiei. Cand realitatea urla. Cand omul nu tace. Cand reporterul doar inregistreaza. Cum se traduce, se scrie, se ţine minte un spaţiu. Creative writing – Lecţia Pieţei Matache Măcelaru.

5. Un domeniu in care concluziile se trag din mers. A învăţa din greşeli. De ce nu esti niciodata «cel mai bun»? Realitatea ca o pradă. Conversaţia nu se încheie niciodată. Rolul tău de actor social abia începe. Cum schimbi lumea punând întrebări. Cum te ţine minte celălalt, povestind memorabil?

Imagine – ilustratie de Norman Rockwell – preluata de aici: http://www.theartpostblog.com/art/norman-rockwell/


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!