curs cabala

Nascuta in secolul al XII-lea ca o reactie impotriva incercarii lui Moise Maimonide, marele ganditor medieval, de a introduce ideile filosofiei grecesti de tip aristotelic in iudaism, cabala a reprezentat, in fapt, o Renastere avant la lettre, pentru ca s-a intors la radacinile antice ale traditiei evreiesti, recuperind elemente de mit si legenda carora le-a dat o semnificatie religioasa si morala.

Departe de a fi o doctrina, cabala a constituit un mod de a gandi, complet nou si novator, cu concluzii diverse si cu reverberatii profunde nu doar in lumea evreiasca, ci si in cea crestina (printre cei care s-au lasat influentati de ideile ei s-au numarat mari personalitati ca Pico della Mirandola, Johannes Reuchlin, Francesco Giorgi, ori Christian Knorr von Rosenroth). Imbinind cele doua tipuri distincte de misticism care caracterizau religia mozaica la momentul aparitiei ei, cel extatic, care urmarea apropierea de Dumnezeu, si cel creationist, care urmarea intelegerea procesului prin care Dumnezeu a creat lumea, la care a adaugat si un strop de magie, cabala a pus accentul pe responsabilizarea OMULUI, indiferent de religia lui, aratind cum fiecare dintre noi influenteaza, pozitiv sau negativ, prin faptele sale, mersul lumii si soarta intregului univers.

Pentru ca daca pana atunci se considera ca faptele bune ale omului il ajuta pe Dumnezeu, cabala a venit cu ideea revolutionara conform careia fara ajutorul omului Dumnezeu nu poate tine lumea in miscare. Cu alte cuvinte, fiecare lucru pe care il facem are efecte cosmice.

In cadrul celor cinci intilniri ale cursului ne propunem asadar sa urmarim modul in care prin simboluri, metafore si povesti, cabala ne invata cum sa traim in armonie cu noi insine si cu cei din jur.

1. Povestea creatiei. Cum a facut Dumnezeu lumea: prin emanatie de lumina sau prin arta combinatorie a literelor si cifrelor? Care este semnificatia mistica si magica a alfabetului ebraic? Care este puterea creatoare si distrugatoare a literelor si a cuvintelor? Care este legatura dintre litere si cifre?

2. Povestea celor patru intelepti care au intrat in Paradis. Cate intelesuri se pot extrage dintr-o parabola de un paragraf? In cate moduri se poate citi un text? Cat de periculoasa este intreprinderea mistica? Cat de departe poate merge hermeneutica?

3. Povestea primei neveste a lui Adam, Lilith. Care a fost primul trio conjugal din istorie? Cum a aparut prima feminista? Cum a ajuns un demon al noptii alaturi de Dumnezeu? Cum sa nu ne lasam distrasi de la calea cea dreapta? Cum sa ne aparam de pericole?

4. Povestea Golemului. Poate deveni omul un demiurg? Putem imita – sau concura – creatia divina? Cum iti poti crea un ajutor – sau un aparator – de nadejde? Care este diferenta dintre mistica si magie? Cum putem manipula lumea divina?

5. Povestea repararii lumii, Tikkun Olam. Cum separam binele de rau? Cum afecteaza faptele noastre lumea? Cum ne reparam greselile? Cum contribuim la echilibrul si armonia universului? Cum interpretam invatatura cabalistica si cum putem trai in lumina ei?

Imagine – “Lady Lilith” de Dante Grabriel Rossetti