Bucurestiul vazut de scriitori celebri, cu Dan C. Mihailescu si G. Filitti

Va invitam simbata, 25 octombrie, de la 11:00, la un dialog intre doi povestitori fermecatori, doamna Georgeta Filitti si domnul Dan C. Mihailescu, care ne vor dezvalui Bucurestiul asa cum este vazut de citiva scriitori celebri care au trait in acest oras al contrastelor si  al nostalgiilor.

La acest eveniment ne vom bucura sa descoperim decorul elegant al uneia dintre cele mai spectaculoase si bine pastrate cladiri de patrimoniu din orasul nostru, Grand Hotel Continental, candva centrul high-life-ului bucurestean.

“Literatura Bucureştilor: nu ştiu câte simandicoase lucrări de doctorat se vor fi scris pe subiectul acesta, dar ştiu sigur că unica antologie în domeniu (Radu Albala) s-a editat în… 1962.

Ce s-a schimbat între timp? Câte nume vrednice de-a sta alături de Ion Ghica, Nicolae Filimon, Anton Pann, Mateiu Caragiale, Mircea Eliade sau Eugen Barbu au apărut? Şi ce legături există între memorialistica de călătorie a călătorilor străini în urbea lui Bucur şi Mântuleasa lui Eliade, sau fabuloasele viziuni ale lui Mircea Cărtărescu din împrejurimile Morii lui Assan ?

În sfârşit, bruneafoxismul. Altfel spus: hăţişurile reportajului literar, gen situat la confluenţa gazetăriei cu ficţiunea. Bucureştii abordaţi ziaristic dintre dreapta şi stânga spectrului politic. Oraşul plăcerilor, luxului şi voluptăţii, oraşul grădinilor de vară, al bisericilor, taclalei şi nepăsării, versus mahalalele sordide, şatrele, promiscuitatea, patologia, infracţionalitatea, raiul câinilor vagabonzi ş.a.m.d.” – povesteste domnul Dan C. Mihăilescu

“Loc al bucuriei, după o etimologie fantezistă dar flatantă, oraş al contrastelor atrăgătoare, Bucureştiul se oferă generos vizitării, cercetării şi includerii expresive în texte literare. Locuitorii obişnuiţi sunt cel mai adesea cuceriţi de poveştile lui, multe transmise pe cale orală, case misterioase, tuneluri croite cruciş şi curmeziş, biserici deschise noaptea de vodă Mavrogheni pentru credincioşi dornici de grabnică spovedanie, alaiuri fanariote, ghicitoare, escroci, hanuri cu clienţi amestecaţi (hoţi, revoluţionari, scamatori, trapeziste, călugări), ceasul din Dealul Mitropoliei din care la miezul zilei un tun mititel vestea ora… ” ne spune doamna istoric Georgeta Filitti.

sursă foto: Vlad Trandafir – Colţuri de Bucureşti