marWSJmag_Nose_Tristes

Antropologia, o ştiinţă a omului. Care este raportul dintre arhaic şi modern? Mai există un loc pe planetă pentru popoarele aşa-zis “primitive”? Care mai este sensul călătoriei printre ceilalţi, astăzi? Civilizaţia tradiţională şi progresul sunt incompatibile? Europa, o opţiune printre atâtea altele? Există o cultură de masă? Ce se pierde atunci când se câştigă ceva?

Ne vom apropia de toate aceste întrebări şi teme de reflecţie prin intermediul uneia dintre cele mai importante cărţi de antropologie din toate timpurile: TROPICE TRISTE – Claude Levi-Strauss, figură iconică a secolului XX. Mai mult decât o carte, o fereastră deschisă spre profunzimea umanităţii universale.

Post Scriptum: Întâlnirea se vrea a fi prima dintr-o serie mai lungă, cu frecvenţă lunară, dedicată marilor opere de antropologie culturală. Ea va fi urmată de o altă dedicată antropologului britanic E.E. Evans-Pritchard şi cărţii sale THE NUER, populaţie de păstori şi crescători de vite din Africa de Est, printre care autorul a petrecut multă vreme.