700x438x700x438-60-girl-thinking1.jpg.pagespeed.ic.k0Ad__NWwu

Odată cu trecerea timpului observăm ca memoria noastră incetineste, iar procesul de învăţare devine din ce în ce mai anevoios. Pentru a rămâne cât mai prezenţi în viaţa noastră avem nevoie de reperele adunate de-a lungul timpului şi de informaţia pe care cândva am înmagazinat-o iar acum pare din ce în ce mai greu de regăsit atunci când avem nevoie de ea.

Memoria stă la baza fiecăreia dintre acţiunile noastre.

Ne permite să ne mişcăm, să comunicăm, să învăţăm şi să evoluăm în siguranţă, adică să fim prezenţi, vii şi activi.

Ne sprijinim pe ea: fie că mergem, studiem, invăţăm, ne relaxăm, vorbim, ne jucăm sau respirăm … în tot acest timp  lucrează pentru noi.

Miliarde de celule din creierul nostru se află în continuă interacţiune accesând cuvintele, figurile, poeziile, reţetele, poveştile, evenimentele, deprinderile, emoţiile, cărţile, conversaţiile, ideile din memoria noastră.

Cheia îmbunătăţirii memoriei este imaginaţia, permiţându-ne să învăţam mai mult şi mai eficient. Memoria se bazează pe imagini şi modele. Cursul îşi propune să ne antreneze să ne folosim (conştient) imaginaţia pentru a putea reţine mai uşor.

În copilărie se învaţă şi se acumulează cel mai mult pentru că cei mici sunt liberi să-şi exprime curiozitatea asupra lumii înconjurătoare, testând şi explorând toate posibilităţile. Legătura cu lumea reală se face firesc, tocmai prin intermediul imaginaţiei şi al asocierilor. De aceea cărţile copiilor sunt pline de imagini. Treptat, odată cu creşterea în vârstă se renunţă la joacă şi la libertatea pe care jocul şi convenţia le oferă, iar imaginaţia devine îngrădită şi procesul de acumulare de noi informaţii devine din ce în ce mai încet.

Actorii au o capacitatea mai bună decât a altor oameni de a reţine şi de a stoca informaţie, tocmai pentru că ei nu au exclus jocul din viaţa lor. Tehnicile actoriceşti au la bază jocul, astfel aceştia păstreaza mereu o doză de libertate pe care numai copiii o posedă natural.

Actorii sunt nişte copii mai mari a căror meserie devine locul de joacă şi imaginaţia, memoria şi creativitatea devin jucăriile lor.

Cum reţin actorii sute de pagini de text? De ce nu uită? Ce se întâmplă când uită? Ce rol joacă motivaţia în procesul de memorare? Care sunt tehnicile şi secretele lor pentru ca mintea să le fie mereu proaspată şi gata să inmagazineze noi şi noi informaţii? Cum îşi organizează şi îşi prioritizează informaţia?

Întrebările de mai sus îşi vor găsi răspunsul pe parcusul celor cinci întâlniri.

Cum ne vom antrena?

• Se vor aplica tehnici actoriceşti care vizează strict memoria.
  • Prin joc şi joacă.
  • Ne vom relaxa pentru a putea imagina şi asocia.
  • Ne vom ascuţi simţurile pentru a le putea folosi la capacitate maximă.
  • Prin lucru efectiv cu obiecte şi texte.
Fiecare sedinta dureaza 2h.

Imagine – preluata de aici:

NEWS: 5 Things- If You Don’t Know, Now You Know

Regia: Vlad Trandafir – www.colturidebucuresti.net
Music: The Jazz Piano – Composed and performed by Bensound

Cum a fost la editiile anterioare: http://www.citadinul.ro/2014/08/memoria-e-mai-afectiva-decat-pare-la-prima-vedere/