Alex Paun

După studii de filozofie, Alex Păun a lucrat, vreme de câţiva ani, pentru una dintre cele mai importante edituri româneşti. I-au trecut prin mână o miriadă de volume, începând cu clasici ai literaturii universale (Shakespeare, Rabelais, Melville, Henry James, Baudelaire, Flaubert, Proust, Joyce) şi terminând cu volume de filozofie sau istorie a ideilor.

În prezent, conduce un seminar privat specializat în literatură modernă. Pregăteşte, totodată, o suită de cursuri dedicate marilor cărţi ale genurilor minore, periferice. Nu poezie, roman, teatru – ci jurnal (Amiel, Pessoa, Gombrowicz), memorii (Saint-Simon, Twain, Benjamin), corespondenţă (Doamna de Sévigné, Nietzsche, Kafka), convorbiri (Goethe, Borges, Eco), eseu (Eliot, Ortega y Gasset, Valéry).

Înoată cu plăcere, ascultă muzică amestecată, glumeşte năvalnic. Nu crede că frumuseţea e valoarea supremă a vieţii, dar o slujeşte cu tenacitate. Trăieşte pentru refrene, dactili, surâsuri.

Date

A studiat la Facultatea de Drept, Bucureşti, 2000-2004 (interese prioritare: Filozofie politică, Teoria generală a Dreptului, Drept constituţional) şi Facultatea de Filozofie, Bucureşti, 2002-2006 (în cadrul departamentului de Filozofie a culturii, dar cu interes susţinut şi pentru Filozofia istoriei şi Epistemologie).

A fost bursier al European College of Liberal Arts, Berlin, 2003 (interese prioritare: Filozofie politică, Teoria literaturii) şi al Fundaţiei culturale Delta, 2006-2007 (în urma unui concurs de creaţie pentru tinerii eseişti români).

A lucrat pentru instituţii sau organizaţii culturale precum “Radio România Internaţional” (2006); Grupul editorial “FinWatch” (2007-2008); “Grupul editorial ART” (2008-2011).

A căpătat premiul I la concursul de eseuri “Ce ştiu eu despre anii comunismului?” (organizat de Fundaţia “Academia Civică”, Bucureşti, 1999); premiul “Adrian Marino” pentru debut în eseu (acordat de Societatea Română de Radiodifuziune în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus, Cluj-Napoca, 2001); premiul I la concursul de eseuri “Cât de europeni suntem?” (organizat de Fundaţia Culturală “Delta”, Bucureşti, 2006); invitaţia de a fi primul beneficiar al bursei de creaţie acordată de Fundaţia Culturală “Delta” tinerilor eseişti de limbă română (Bucureşti, septembrie 2006-iulie 2007); invitaţia de a fi membru al juriului pentru a doua ediţie a concursului de eseuri organizat de Fundaţia Culturală “Delta” (Bucureşti, septembrie-octombrie 2007).

Contribuţii de-ale sale au fost publicate de: “Revista 22” (februarie 1999, februarie 2000, iulie 2009); “Dilema veche” (februarie 2000, august 2003, septembrie 2005, februarie 2011, mai 2011); “Convorbiri literare” (noiembrie 2000); “Adevărul literar şi artistic” (iunie 2004, iulie 2004, august 2004); “Idei în dialog” (septembrie 2005, octombrie 2005); “Academia Caţavencu” (februarie 1999, aprilie 2003); editura “Academia civică (1999); “LiterNet” (decembrie 2006, decembrie 2013, aprilie 2014).

Pentru seminarul de literatură modernă înfiinţat în septembrie 2013, se ocupă de: alegerea textelor care sunt citite şi dezbătute de membrii cercului (e vorba, de obicei, de proză scurtă sau roman); dezvoltarea de parteneriate cu instituţiile care găzduiesc întâlnirile (biblioteci, librării); relaţia cu personalităţile culturale invitate (scriitori, profesori universitari, cercetători); moderarea dezbaterilor; elaborarea de “punctaje” menite să ordoneze materia fiecărui colocviu; scrierea de materiale programatice sau rapoarte periodice care să dea întregii activităţi o direcţie.