Paul_Gauguin_Fatata_te_miti_Near_the_Sea_1892

Daca privim domeniul istoriei artei europene ca un camp mereu schimbator, in care ce parea extraordinar ieri azi e banal si invers, imprevizibilitatea si diversitatea sa ne pot face sa ne simtim mai degraba ca niste copii intr-o aventura continua, decat ca niste adulti ce se documenteaza erudit.

Prin selectarea unor momente de cotitura in istoria artei, accentul va fi pus atat pe convergenta dintre variatele arte (sculptura, pictura, grafica, etc.) cat si pe legatura cu evenimentele istorice contemporane acelor lucrari de arta.

Va propunem sa va aprofundati alaturi de noi cunostintele deja dobandite, dar sa si descoperiti alte noi stiluri, lucrari, artisti si idei ce va pot inspira in felul in care vedeti lumea.

In construirea cursului, vom tine cont de motivatiile si preferintele individuale ale cursantilor si de intereselor lor deosebite. Plecam de la premisa ca oricine, indiferent de cunostiintele pe care le are, poate “simti” o lucrare de arta.

Intelegerea si exprimarea acelei trairi cu ajutorul catorva repere din istoria artei constituie scopul acestui curs.

Curs 1 – Disciplina istoriei artei. Inceputurile.

Astazi ne-au ramas doar cateva dintre realizarile Antichitatii. Acestea ne pot spune ceva despre epoca in care au fost create, dar de fapt, ne spun foarte multe despre noi si despre ce inseamna sa privesti in trecut. Care au fost primele manifestari artistice ale oamenilor? Cum stabilim ca o lucrare este opera de arta?

Curs 2 – De la Romanic si Gotic catre Renastere

Trecerea de la epocile stilurilor Romanic si Gotic la Renastere a constituit un punct deosebit de important in istoria artei. La acest curs vom afla in ce mod s-a produs aceasta trecere si in ce consta ea.

Curs 3 – Romantism si Realism

Notiunea de frumos este in continua transformare de-a lungul istoriei artei, insa ideile aparute in secolul XVIII si XIX sunt cu adevarat revolutionare. Vom afla cine le-a produs si care au fost efectele acestor idei si creatii.

Curs 4 – Complicatul secol XX in arta.

In secolul trecut au fost documentate tot atatea stiluri artistice cat aproape in toate secolele precedente la un loc. Pe langa specificitatea secolului XX pentru istoria artei in general, vom pune accentul pe diferentele dintre marile stiluri si marile personalitati artistice ale vremii.

Curs 5  – Arta contemporana. Cum istoria artei se reflecta in creatiile contemporane.

Istoria artei a devenit in arta contemporana un subiect in sine. Referintele la diverse epoci, artisti sau chiar lucrari au devenit o constanta in arta recenta. Sunt artistii de azi mai degraba tributari sau critici ai istoriei artei?

Tema: Alegerea (cu ajutorul lectorului) unei lucrari de arta contemporana si analiza ei cu ajutorul instrumentelor conceptuale dobandite de-a lungul cursului.

Imagine: Paul Gaugain – “Fatata te miti”