Rituri de primavara, cu Laura-Jiga Iliescu si Mario Barangea
 

Va invitam in 8 martie, de la 11:00, la un eveniment dedicat riturilor de primavara existente atit in spatiul romanesc, cit si in alte locuri mai indepartate.

Vom afla mai multe despre anumite traditii romanesti de primavara, dar si despre obiceiuri  ale altor popoare legate de sarbatoarea primaverii.

Cei care vor povesti sint lectori vechi si dragi ai fundatiei: Laura Jiga Iliescu  si  Mario Barangea.

Mario Barangea: Ce sint Riturile de primavara? Sunt acele intuitii formalizate ale innoirii, acele realitati spirituale care promit si promoveaza transformarea, devenirea, mutarea axelor Naturii si Omului.

Cu o introducere in riturile de primavara la indo-europeni (Mario Barangea), discursul va ajunge treptat inauntrul hotarelor propriei noastre spiritualitati (Laura Jiga Iliescu). Se anunta, prin aceasta prelegere, o incercare de genealogie/contextualizare a mentalitatii/viziunii traditionale exprimate prin ritualuri şi legende, pornind de la vechile civilizatii indo-europene (celti, latini, persi, traci, scandinavi etc) pentru a se identifica/contura ipoteze despre  sorgintea unor obiceiuri, datini, cutume ce ne pot defini identitatea/au ajuns până la noi.

Pentru indo-europeni echinoxul de primavara insemna timpul reintoarcerii, invierii, nasterii din nou. Sensurile si temeiurile se regenerau, rosturile Cosmosului se deschideau, puterea benefică a Naturii crestea si se improspata. Cum se contemplau aceste lucruri? In ce fel se observau trecerile de la intuneric la lumina, de la moarte la viata? Cum erau ele celebrate?

Acestea sunt doar unele dintre intrebarile care cer formularea unui raspuns limpede. Este vorba, in fond, despre o chemare la clarificarea unei arheologii spirituale.

 …………….

Laura Jiga Iliescu: Trăim într-o lume a mijlocitorilor de toate felurile: unii intermediază întâlniri, alţii transmit mesaje, alţii călăuzesc, cu toţii participă la desfăşurarea vieţii. Unii sunt oameni ca şi noi, alţii păsări, îngeri, mucenici sau sfinţi. Nici venirea primăverii nu pare să fie străină de aceştia.

Alaturi de echinoxul de primavara, vorbim si despre sarbatoarea Buneivestiri a crestinilor si despre ziua în care, in cultura traditionala romana, se dezleagă limba cucului, vestitor şi călător sezonier între lumi (spuneau unii că el ar cânta în rai mai întâi), purtator de mesaj ce deschide o poartă spre o altă realitate, spre un început nu doar de primăvară, ci de cunoaştere.

Aşadar, ce ne mai spune nouă primăvara, legendele şi ritualurile ei? Calendare, babe, mucenici, seminţe, gaze pluguri, focuri vii, apă, praguri, glie verde, armindeni, dansuri, joi mari, ouă, înviere, miei… sunt expresii ale unei maniere de raportare la viaţă, la natură, la trecerea timplui şi a vremii, asupra căreia vom reflecta din perspectiva noastră contemporană.

fragment din evenimentul anterior sustinut de Mario Barangea si Laura Jiga Iliescu

…………

imaginea este preluata de aici: Arthur Mathews, Spring Dance – http://artcontrarian.blogspot.ro/2013/09/arthur-mathews-tranquil-painted-world.html


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!