Introducere in Arheologie

 

“… Cand ochii mei au inceput sa se obisnuiasca cu lumina, detaliile camerei au inceput sa iasa incet din ceata, animale ciudate, statui și aur – pretutindeni licărirea aurului. Pentru moment – ceea ce trebuie sa fi parut o eternitate pentru ceilalți- am ramas mut de uimire și atunci când Lordul Carnarvon, care nu mai rezista suspansului nici o secunda, m-a întrebat cu nerăbdare, “Poti sa vezi ceva?”, tot ce am putut face a fost sa zic, “Da, lucruri minunate.” (Howard Carter, Tomb of Tutankhamen)

Arheologia este studiul culturilor si al societatilor trecute, prin intermediul urmelor materiale, precum cladiri, unelte, ceramica sau morminte. De-a lungul istoriei, aventura descoperirii i-a purtat pe arheologi din desert si pana in jungla, de la piramidele egiptene, la orasele mayase, trecand prin Troia Iliadei si ajungand in Italia, la Pompei sau in Catacombele Romei. Pornind pe urmele unor asemenea descoperiri, acest curs va propune o introducere in teoriile, metodele si tehnicile de investigare, interpretare si conservare a trecutului.

Pe baza unor studii de caz, vom incerca sa intelegem in ce fel arheologia contribuie la cunoasterea societatilor trecutului: in ce consta o cercetare arheologica, ce se intampla dupa ce aceasta se termina si cum anume au ajuns expertii la concluziile lor. Nu in ultimul rand, veti avea ocazia de a realiza fise de descoperiri, sa descifrati o inscriptie romana sau sa interpretati un profil stratigrafic.

 Temele celor 5  intalniri vor fi:

1. Ce este arheologia? Teme de interes arheologic. Studii de caz: Descoperirea Troiei si Stonehenge (de la istoria unui monument care se intinde pe 1500 de ani, la procesele contemporane cu asociatii de druizi).

2. Situl arheologic: cum se formeaza, cum le descoperim si cum le studiem. Cazul Çatalhöyük si Pompei.

3. Descoperirile arheologice, intre arheologia vietii domestice si sistemele economice sau religioase: de la sarcofagul faraonului Tutenkhamen, la cele mai vechi fosile umane, de la statueta lui Venus din Wilendorf, la piatra Rosetta (ce tip de informatii poate oferi fiecare tip de descoperire si ce povesti au cateva dintre ele).

4. Stiinte conexe arheologiei: ce inseamna datarea descoperirilor (si care sunt limitele ei), antropologia fizica, fotografie aeriana etc.

5. Politica trecutului, ieri si azi: cui apartine trecutul? Studii de caz: arheologia ca propaganda (cazul arheologiei Naziste), trecutul ca subiect al disputelor legale (cazul comunitatilor de indieni americani sau aborigeni australieni) si arheologia sociala (Arheologie sau Antropologie?).

Sursa foto este aici :http://en.wikipedia.org/wiki/File:King_Tut_Ankh_Amun_Golden_Mask.jpg

  • Da share acestei pagini prietenilor tai de pe Facebook!
  • Trimite un link catre aceasta pagina prin email.
  • Da share acestei pagini pe Twitter.

Alte ateliere si evenimente cu Alexandra Ion

maasai-warrior

Introducere in Antropologia culturală

Ce înseamnă să fii om și, pentru a-l cita pe Vintilă...  [Citeste mai mult]
persuasion1 lady-godiva-1897

Introducere in Antropologia corpului - Corpul ca proiect personal

Ce reprezintă corpul uman astăzi? Cum anume ne înțelegem...  [Citeste mai mult]

Antropologie & Folclor - alte ateliere si evenimente

haggle1

Business Anthropology: o introducere

Încă de la începuturile sale, antropologia a arătat...  [Citeste mai mult]
Mircea_Eliade

Mircea Eliade şi "Mitul Eternei Reîntorceri"

Recitiri, Redescoperiri, Redefiniri/ Dorinţa omului de a...  [Citeste mai mult]
dog_chaplin

Povestea maidanezului Leuţu sau despre viitoarea ordine mondială

Va invitam in 21 noiembrie la ultima conferinta de anul...  [Citeste mai mult]

NEWSLETTER

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informatii despre cele mai noi ateliere si evenimente!