Let us never underestimate the power of a well-written letter.” (Persuasion, Jane Austen)

Ce poţi face când îţi dai seama că ai făcut o alegere greşită şi că ai pierdut persoana pe care o iubeşti? Oare o scrisoare (sau un mail) bine scris o poate aduce înapoi? Dar este ea, oare, persoana potrivită pentru tine?

Prima dată am descoperit-o pe Jane Austen prin romanul “Mândrie şi Prejudecată” şi am rămas îndrăgostită de la prima întâlnire (sau mai bine zis de la prima propoziţie: “Este un adevăr universal acceptat faptul că un bărbat singur în posesia unei averi trebuie să fie în căutarea unei soţii.”).

Cu umor, ironie şi într-un stil foarte direct, Austen creionează portrete şi poveşti plasate la cumpăna secolelor al XVIII-lea şi al XIX-lea.

Dar romanele ei nu sunt simple poveşti de dragoste, lucrări siropoase despre îndrăgostiţi mai mult sau mai puţin fericiţi. În esenţă, în poveştile ei se va regăsi oricare dintre noi deoarece ea vorbeşte în primul rând despre alegeri: ce înseamnă a fi fericit, trebuie să faci “ce trebuie” (ce se aşteaptă familia/prietenii) sau poţi înfrunta prejudecăţile şi normele sociale? Ce reprezintă un partener (bărbat/femeie) potrivit sau, cum ar fi spus bunica,  cine este o partidă bună? :)

Romanul Persuasion (Persuasiune), pe care vă propun să-l descoperim împreună la intalnirea noastra, este ultimul scris de Austen şi porneşte de la propriile alegeri în viaţă ale autoarei. El preia toate aceste întrebări şi le dă forma unei poveşti de dragoste (dacă este împlinită sau nu vom descoperi împreună) între fiica unui baronet, Anne Elliot şi căpitanul Frederick Wentworth.

În urmă cu aproape nouă ani de la punctul de pornire al romanului, Anne e convinsă să rupă logodna cu Wentworth, considerat un partener nepotrivit pentru situaţia ei socială şi economică. Acum, după nouă ani, circumstanţele îi aduc din nou împreună şi modurile de a se raporta la lume ale celor doi sunt puse la încercare.

Ce aţi face voi în această situaţie? :)

______________________________

Cea care va propune aceasta incursiune in lumea personajelor si povestilor scriitoarei Jane Austen este Alexandra Ion, arheolog si antropolog, lector al Fundatiei Calea Victoriei.

Intalnirile seriei “Imblanzirea cartilor” sunt evenimente cu intrare libera, organizate si gandite de Fundatia Calea Victoriei pentru liceeni si studenti (14-20 de ani). Cei mai activi participanti sunt premiati cu carti oferite de editurile partenere: 

Foto preluata de aici: http://www.solitary-elegance.com/pers-brock.htm


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!