articol scris de Andra Cruceanu despre Scoala de vara de Scenaristica (1-5 iulie)

Filmul nu este doar arta, este si stiinta. Fiecare dintre noi realizam in fiecare zi cate un scenariu de film. In aceste scenarii, personajele principale suntem noi sau cei care ne sunt apropiati. Personajul dintr-un film este acea persoana pe care o intalnesti pe strada sau dimineata la metrou, care iti atrage atentia din multime. Despre asta vom vorbi la scoala de vara  de scenaristica, despre atentie si observare.

Cursul nostru isi propune sa aduca personaje din cotidian si sa le transforme in personaje fabuloase pe ecranul de cinema. Vom invata sa transformam intamplari traite sau auzite in povesti cinematografice, sa le construim dupa cateva reguli simple si sa intelegem ca filmul, dincolo de a fi o arta, este si o stiinta.

La sfarsitul cursurilor, vom putea sa privim filmele dintr-o noua perspectiva si vom observa cum intamplari aparent banale pot deveni minunate povesti, demne de a aparea pe ecran.

“O tanara merge pe strada. Afara e o zi torida de vara. In fata sa, la cativa metri, o adolescenta priveste bulversata cladirile din jur. Tanara sunt eu si aceasta fata mi-a atras astazi atentia. M-am apropiat de ea, analizandu-i miscarile: era agitata si emotionata. Am incercat sa ii caut privirea pe sub ochelarii fumurii. Un glas subtire mi-a distrus starea de concentrare:

FATA: Stii, cred, ca m-am pierdut! Ce numar are blocul din fata?  

Eu (bulversata):  4!! Am incercat sa ii gasesc privirea iar, n-am reusit. Ce strada cauti ? ( repede)

FATA: Nu strada am gresit-o – sunt pe Bulevardul Elisabeta -, ci blocul. Merci oricum.

EU: Te pot ajuta? i-am spus observand mica punga de cadouri pe care o tinea strans in mana.

FATA: Unele lucruri trebuie sa le faci singur. Dupa un moment de concentrare, ca intr-o stare de meditatie, a adaugat: Multumesc! Ai facut mult!”

Asa am scris eu o secventa dintr-un scenariu, pe care astept sa o continuam impreuna la curs. Sa stabilim care sunt problemele personajului, care sunt scopul si miza povestii. Despre asta este vorba de fapt in film: despre cum un personaj face pasi mici spre a ajunge la tinta. :)


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!