Toulouse_Lautrec_Moulin_Rouge

În imaginarul european, şi nu numai, secolele XIX şi XX sunt asociate unei imagini complexe, ce are drept punct de plecare strălucirea culturală şi bogăţia unei lumi ce îşi trăieşte cu fast apogeul, ajungând, apoi, la drama şi angoasele războaielor, crizelor şi spaimele omului contemporan. În acest amalgam, deopotrivă fermecător şi neliniştitor, putem zări picturi celebre, un stil de viaţă extravagant şi scandalos, romane care au încântat şi au şocat, dar şi bucuria de a trăi a unor oameni, care au încercat să treacă dincolo de spaime cu ajutorul artei, a muzicii sau a imaginaţiei.

Vă propun să pătrundem într-o lume în continuă mişcare, care a inventat cinematograful şi a descoperit psihanaliza, a experimentat ineditul dar şi interdicţia. Atelierul nu se doreşte o incursiune exclusiv istorică sau estetică în cele două secole ci, mai degrabă, o călătorie în imaginarul, bucuriile, visele şi dramele oamenilor acestor veacuri.

Sensibilitatea noastră contemporană, obosită sau curioasă, se va delecta cu tihna, strălucirea, fronda şi teribilismul străbunicilor noştri.

Temele celor 4 ateliere sunt:

1. Olympia, Dejun în iarbă, Originea lumii şi Florile Răului – atunci când arta şi literatura produc scandal. Scrieri la modă şi interzise.

2. Oraşele sfârşitului de secol XIX. Două identităţi: Parisul şi Viena. Art Nouveau, Klimt şi Mahler. Minunata invenţie a fraţilor Lumière.

3. Belle Epoque – cum s-a născut mitul epocii fericite?. Avangarda. Chipul artei se schimbă. Imaginaţia la putere. Stilul internaţional. Arta şi putere.

4. Mitologiile secolului XX. Omul contemporan şi idealul său estetic. Câteva controverse. Picasso, Balthus, Centrul Pompidou, etc.