Calea Victoriei – Amintiri, amintiri, amintiri (de Manole Filitti)

Bucureştii se transformă sub ochii noştri, uneori brutal, dramatic şi ireversibil. Iată de ce credem că mărturiile venite din trecut, chiar fragmentare, contradictorii ori cu parfum de bârfă acidă, pot contribui, fie şi parţial, la personalizarea lui de altă dată. (Georgeta Filitti)

Se apropie festivalul Luna Bucureştilor, eveniment ce aminteşte de sărbătoarea grandioasă ce a animat Capitala ani la rând, începând cu 1935. De la expoziţii de costume de epocă la conferinţe despre Bucureştiul interbelic, de la concerte la filme care vorbesc despre acea perioadă, toate aceste momente pe care le pregătim de-a lungul festivalului ne apropie de atmosfera Bucureştiului de altădată.

Totodată, festivalul este un bun prilej pentru a recupera obiceiurile de pe însăşi Calea Victoriei şi a înţelege mai bine povestea, chipul şi evoluţia acestei străzi.

Vă propunem cu această ocazie un text fascinant despre Calea Victoriei, pagini ce poartă semnătura lui Manole Filitti, gândite ca „schiţe de scenariu pentru un film de televiziune (din 1980), rămas undeva pe o peliculă a unui operator, bucureştean şi el” (G. Filitti).

Textul, dar şi mai multe detalii despre familia Filitti,  puteţi citi aici.