andreea-poza-de-cv13-216x300

Pianista Andreea Butnaru este coordonatorul artistic al proiectului Dialoguri cu Muzica, organizat de Fundatia Calea Victoriei incepind cu toamna anului 2012. Acest program presupune desfasurarea unui eveniment pe luna, gazduit cu amabilitate de Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti. Proiectul isi propune sa apropie publicul larg, si in special tinerii, de muzica de camera, prin combinarea inedita si neconventionala a componentei muzicale (concert cu 2 sau mai multe instrumente) cu explicarea elementelor specifice muzicii de camera, a trasaturilor esentiale ale compozitorilor abordati si perioadei culturale (grupului, daca este cazul) careia ii apartin, a bucatilor interpretare, precum si prezentarea instrumentelor incluse in fiecare eveniment.

Aceasta serie de evenimente este o completare fireasca a programului de mare succes – lansat in 2012 si continuat in 2013 – Pentru ce mergem la Opera? derulat de dirijorul Tiberiu Soare, in colaborare cu fundatia Calea Victoriei si Opera Nationala Bucuresti – gazda acestor evenimente lunare.

Interpretarea emoţionantă, tehnica fermă şi strălucitoare“, precum şi „sensibilitatea mişcătoare, uimitoare, cu adevărat cuceritoare a pianistei Andreea Butnaru, ne conduce într-o lume muzicală vrăjită“ nota în 2004 publicaţia germană HessischNordrheinische Allgemeine despre unul dintre dintre cei mai buni tineri pianişti români.

Palmaresul tinerei pianiste numără peste 20 premii obţinute la concursuri naţionale şi internaţionale, apariţii solistice în Europa şi Asia, precum şi cursuri de specializare cu pianişti renumiţi. Andreea Butnaru a concertat pe importante  scene din România, Germania, Belgia, Ucraina şi Japonia şi a avut numeroase apariţii la posturi de radio şi televiziune, precum TVR, BBC Classic, Radio Romania Cultural şi Radio Romania Muzical. Deasemenea, a participat la numeroase înregistrări şi a susţinut o serie de concerte transmise în direct pe canale audio-video din Europa si Canada.

Din anul 2008 pianista este asistent universitar al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, pe specializarea muzică de cameră. Andreea Butnaru desfăşoară proiecte camerale transpuse în spectacole complexe, în colaborare cu muzicieni, actori şi artişti plasticieni, cunoscuţi sub conceptul “Musica Viva”. Activitatea profesională deosebită şi promovarea valorilor artistice muzicale româneşti pe scenele lumii i-a adus titlul de “Artist de Onoare” al României, decernat cu ocazia participării sale la Festivalul Enescu de la Berlin, din octombrie 2005.

Testimonial:

Mazurcile lui Chopin şi Skriabin s-au petrecut într-un cadru intim, cu lumină caldă, Sala George Enescu a Universităţii Naţionale de Muzică. Caracterul personal al concertului a imprimat acea intimitate despre care vorbea pianista Andreea Butnaru şi pe care o dorea Chopin pentru mazurcile sale. Am apreciat comentariile pianistei, care au facilitat înţelegerea pieselor audiate, precum şi gruparea acestora în funcţie de tonalitate sau senzaţii şi sentimente exprimate. Organizarea a fost ireproşabilă, iar evenimentul a fost un succes.” (Cristina C.)