Stefania Dinu

PREGĂTIRE PROFESIONALĂ

– Universitatea din Bucureşti – Facultatea de Istorie, Secţia Istorie – Filosofie, 1986 – 1991

– din iulie 2007 doctor în Istorie – Doctorat susţinut în cadrul Facultăţii de Istorie a Universitaţii din Bucureşti

ACTIVITATEA PROFESIONALĂ

– Septembrie 1991 – Iunie 1994 – Profesor de Istorie la Liceul Teoretic „Dimitrie Bolintineanu“, Oraş Bolintin Vale, Judeţul Giurgiu

– Iunie 1994 – 2009 prezent – Muzeograf I A în cadrul Muzeului Naţional Cotroceni

– Asigurarea publicităţii acţiunilor culturale organizate de Muzeul Naţional Cotroceni (seri muzeale, vernisaje de expoziţii, lansări de carte, concerte);

– Asigurarea relaţiei cu presa scrisă şi audio-vizuală, în vederea mediatizării Muzeului Naţional Cotroceni şi a activităţilor culturale organizate de acesta;

– Elaborarea şi trimiterea comunicatelor de presă;

– Monitorizarea presei şi alcătuirea dosarului de presă cu extrase din ziarele în care au apărut articole referitoare la Muzeul Naţional Cotroceni şi activităţile culturale organizate de acesta;

– Actualizarea permanentă a bazei de date privind persoanele care lucrează în departamentele de cultură din presa scrisă şi audio-vizuală şi menţinerea contactului cu acestea;

– Însoţirea echipelor de televiziune în vederea realizării de documentare TV privind istoria Palatului Cotroceni şi a regalităţii în România şi filmarea expoziţiilor organizate de Muzeul Naţional Cotroceni;

– Ghidaje de specialitate pentru grupuri de vizitatori şi grupuri de protocol, în limba română şi franceză;

– Pedagogie muzeală – îndrumarea practicii de specialitate pentru studenţii Facultăţii de Istorie şi de Litere a Universităţii din Bucureşti şi coordonarea programului de pedagogie muzeală “Priveşte, ascultă, învaţă” pentru elevi.

ACTIVITATEA ŞTIINŢIFICĂ

– Doctor în istorie din data de 12 aprilie 2007, când am susţinut public în cadrul Facultăţii de Istorie, Universitatea din Bucureşti, teza de doctorat cu tema „Viaţa cotidiană la Curtea  Regală a României (1914 – 1947)“

– Iniţierea, organizarea şi colaborarea la organizarea de expoziţii în cadrul Muzeului Naţional Cotroceni, având ca subiect viaţa cotidiană la Curtea Regală a României şi anume:

– 2007 – expoziţia “Viaţa cotidiană la Curtea Regelui Ferdinand I (1914-1927)

– 2008 – expoziţia “Modă şi veşminte la Curtea Regală a României”

– 2009 – expoziţia “Simfonia meniului”

– colaborarea la organizarea expoziţiei “150 de ani de la unirea Principatelor Române”

– 2010 – expoziţia “Jurnal de modă…moda feminină la 1900”

– 2011 – expoziţia “De la Palat Regal la Palat al Pionierilor” – o filă din istoria Palatului Cotroceni”

– colaborare la organizarea expoziţiei “Elena Cuza, prima doamnă a României”

-cercetare în cadrul Arhivelor Naţionale Istorice Centrale, în vederea depistării unor documente care să ducă la îmbogăţirea fondului documentar al Muzeului Naţional Cotroceni;

– participare la toate Colocviile de Istorie, Istoria Artei, Conservare-Restaurare şi Relaţii Publice organizate anual de Muzeul Naţional Cotroceni şi la sesiuni ştiinţifice organizate de alte muzee şi instituţii de cultură precum: Muzeul Naţional Peleş, Muzeul Municipal Curtea de Argeş, Complexul Muzeal Goleşti, Complexul Muzeal-Târgovişte, Muzeul Naţional de Istorie a Romaniei, Arhivele Naţionale ale României, Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie din Constanţa, Muzeul Militar Naţional “Regele Ferdinand I”, Muzeul Naţional Bran, Universitatea din Craiova- Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane-Catedra de Istorie, Muzeul Literaturii Române din Iaşi, Muzeul Unirii Iaşi.

– Publicarea de articole în volume şi reviste de specialitate;

ÎNREGISTRĂRI RADIO ŞI TV

– Radio România Actualităţi – Emisiunea „Pasiuni, datorie, Destin – viaţa Reginei Maria a României“ – 2000

– Radio România Internaţional – emisiune dedicată sărbătorilor de Crăciun- „Serbările Crăciunului la Palatul Cotroceni (1895 – 1930)“,  noiembrie 2005

– Colaborare cu Casa Regală – Palatul Elisabeta cu lucrarea „Furnizori ai Casei Regale (1870 – 1947)“