Curs de Initiere in Pictura
 

Va invitam la un curs introductiv pentru cei pasionati de pictura, carora le lipseste, poate, exercitiul sau nu au mai practicat aceasta arta de multa vreme. Cu ajutorul unui artist plastic experimentat si dedicat, puteti sa va exprimati creativitatea si sa va cultivati talentul intr-un spatiu relaxat, in compania culorilor, luminii si a formelor care ne inspira.

Desi  la 1839 pictorul Hippolyte Delaroche spunea, vazand un dagherotip:  “de azi pictura a murit”, acest mediu, probabil cel mai cunoscut din aria artelor vizuale, continua nu doar sa traiasca, ci sa se metamorfozeze, sa uimeasca, sa indigneze ori sa fascineze lumea.

Propun un curs in care vom invata bazele realizarii unei picturi, pornind de la desen, acordand o atentie sporita observatiei, intelegerii volumelor si  proportiilor, totul imbinat cu informatii si exemple din istoria artei vechi pana la cea contemporana.

Temele celor cinci intalniri ale cursului de initiere in pictura vor fi:

1 si 2 – Pictura. Importanta sa de-a lungul istoriei.

Prezentare succinta a evolutiei picturii in timp, momente de cotitura si relevanta acestora in modul in care percepem lumea. Cursantii vor invata ce inseamna pictura in ulei si pictura cu acrilice, care sunt diferentele intre tehnici si care e mai potrivita pentru fiecare.

Tema: exercitii si studii de desen si pictura, pornind de la intelegerea  formei si redarea volumului unor obiecte simple, sporind treptat complexitatea. Accentul va fi pus pe armonia si expresivitatea compozitiei.

3 – Despre figura umana. Proportii, masuratori.

Crochiuri – ce inseamna crochiurile, cum se realizeaza si cat de importante sunt ele in  educarea  ochiului ? Reprezentarea figurii umane va  fi urmarita in expresivitatea sa si in conformitate cu sensibilitatea individuala a cursantilor.

Tema: Crochiuri dupa model,  folosind tehnici diferite; exercitii de linie, de pensulatie, etc.

4 – Autoportretul in istoria artei.

Dupa ce s-a luat cunostiinta cu tehnicile de realizare a unei picturi si cursantii s-au familiarizat cu materialele si modalitatile de observare, facem un alt pas, ceva mai dificil. Modul de a invata tehnica portretului consta in observarea celui mai la indemana subiect: propriul  chip.

Tema: Autoportret. Contructia chipului corect proportional, observarea particularitatilor, incercare de redare cat mai apropiata de imaginea reala.

5 – Finalizarea propriei compozitii picturale.

In functie de preferintele tematice, cursantii sunt invitati sa-si aleaga o tema  din cele precedente si sa realizeze o lucrare care sa ii reprezinte. Astfel, dupa aplecarea fiecareia sau fiecaruia pentru abstractionism, realism, expresionism, etc., participantii la acest curs de pictura vor fi incurajati catre combinarea libera a stilurilor pentru crearea unei nou tip de imagine. Ca inspiratie, vom folosi diversitatea stilistica a creatiilor din secolul XX si din arta contemporana.

Tema: Crearea unei compozitii individuale cu tema la alegere, ce reprezinta propriul mod de reprezentare a lumii.

imagine – “La sevalet” de James N. Lee

imagine preluata de aici: https://www.pinterest.com/pin/273171533622606368/

Video: Regia Vlad Trandafir – www.colturidebucuresti.net
Music: Buddy – Composed and performed by Bensound


Newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informatii despre cele mai noi ateliere si evenimente!