alexandra ion

Experienta profesionala:

Din iunie 2012 pana in prezent – Institutul de Antropologie Francisc I. Rainer, Academia Romana

Asistent cercetare studii superioare in cadrul sectiei de Antropologie Culturala

Din ianuarie 2012 pana in prezent – Centrul de Cercetare si Consultanta in Domeniul Culturii

consilier, responsabil PR, redactare newsletter, traduceri, cercetare

Din iunie 2007 pana in iunie 2012 – Institutul de Antropologie Francisc I. Rainer, Academia Romana

Asistent cercetare studii superioare in cadrul Laboratorului de Paleoantropologie.

Activitati si responsabilitati principale: analizare oseminte umane, restaurare si curatare, responsabil arhiva sectie

Din iunie 2006-iunie 2007 – Muzeul National de Istorie a Romaniei

Colaborator. Activitati si responsabilitati principale: participare la cercetari arheologice, desen de ceramica, organizare expozitii, efectuare ghidaje

In perioada 2010-2013 – Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Istorie

Calificarea / diploma obtinuta: Doctor

Disciplinele principale studiate/ competente profesionale dobandite: Arheologie

In perioada: septembrie 2010-septembrie 2011 – University of Sheffield, Department of Archaeology

Calificarea/ diploma obtinuta: MSc in Human Osteology and Funerary Archaeology

Disciplinele principale studiate/ competente profesionale dobandite: osteologie umana, arheologie funerara, antropologie biologica, statistica

In perioada 2008-2010 – Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Istorie

Master in Interfete Culturale in Preistorie si Antichitate. Arheologie, istorie antica, preistorie

In perioada 2005-2008 – Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Istorie

Istorie antica, medievala, moderna, contemporana, stiinte auxiliare; Relatii Internationale si Studii europene; Istorie contemporana, drept international, geopolitica, filosofie politica

Experienta de teren (2003-2009):

santierele arheologice Histria (jud. Constanta), Ostrov (jud. Constanta), Rosia-Montana, punct Taul Secuilor (jud. Alba), Autostrada Bors-Brasov, punct Salard (jud. Oradea), Bucsani, punct La pod (jud. Giurgiu), Carlomanesti, punct La Arman (jud. Buzau), Cascioarele, punct D’Aia Parte (jud. Calarasi), Sultana, punct Malu-Rosu (jud. Calarasi), Breitenbach, Sachsen-Anhalt

Burse:

Stagiu de pregatire 01.10. – 10.11. 2008, Universitatea Utica, New York, S.U.A.

Bursa oferita de Agentia de Credite si Burse de Studii, pentru studii de masterat prin HG (sept.2010-iulie 2011), pentru MSc Human Osteology and Funerary Archaeology, University of Sheffield.

Lucrari publicate:

Ion, A., Culea, M. 2012. Analiza antropologica a opt schelete (sec.XVIII) descoperite in Pantelimon

Coltul-Padurii, in Adameşteanu, M. (ed.), “O jumatate de veac in slujba istoriei Bucureştilor. Omagiu

profesorului Panait Ion Panait, la 80 de ani”.

Ion, A. 2011. A brief overview of “Francisc I. Rainer” human osteological collection, in Annuaire Roumain d’Anthropologie, 48: 24–32.

Ion, A. 2010. Analiza antropologica a scheletelor a patru copii descoperiti in situl neolitic de la Cascioarele-Ostrovel in Peuce, S.N. VIII: 27 – 36.

Ion, A., Soficaru, A., Miritoiu, N. 2009    . Dismembered human remains from the “Neolithic” Carcea site (Romania), 2009, Studii de Preistorie, 6: 47 – 79.

Ion, A., Soficaru, A., 2009. “Anthropological expertise regarding the human bones discovered during the 2008 campaigne” (Sultana, com.Manastirea, jud.Calarasi, Malu-Rosu) in “Cronica Cercetarilor Arheologice din Romania.Campania 2008”, cIMeC, May 2009.

Ion, A., Soficaru, A. 2008. “Anthropological expertise regarding the human bones discovered during the 2007 campaigne” (Sultana, com.Manastirea, jud.Calarasi, Malu-Rosu) in “Cronica Cercetarilor Arheologice din Romania.Campania 2007”, cIMeC, May 2008: 296-297.

Ion, A. 2008. Oseminte umane descoperite in asezari din aria culturii Gumelnita  in “Studii de Preistorie” 5: 109-129.

Ion, A., Soficaru, A. 2008. “Paleopathological conditions in an Eneolithic Community from Sultana-Malu Rosu” in “Studii de Preistorie” 5: 153-157.

Comunicari:

iunie 2012: Taking things at face value? Instruments, materials and procedures in a scientific setting,

‘Beyond Globalization?’ The 2nd International Conference of the Romanian Sociological Society (RSS)

februarie 2012: Threads, nodes and networks. Engaging with the materiality of things from the past,

Departamentul de Filosofie teoretica al Facultatii de Filosofie, Universitatea din Bucuresti

septembrie 2011: Is the body in pieces at peace? The objectification of the human body in the practice of osteoarchaeology, The Material Culture (Re)Turn in Anthropology: Promises and Dead-ends, SACR Conference, Bucharest

martie 2011: The human body objectified through the scientific narrative, YAPG Conference, Sheffield

decembrie 2009: Arheologie si identitate, Conferinta “Imaginarul alteritatii”, Facultatea de Istorie,Universitatea din Bucuresti

mai 2009 (cu Mihaela Culea): Colectia de cranii a Institutului de antropologie Francisc I. Rainer, Simpozionul Francisc I. Rainer, Academia Romana.

mai 2009: Analiza antropologica a oaselor umane descoperite in timpul campaniei din 2008 (Sultana, com.Manastirea, jud.Calarasi, Malu-Rosu), Sesiunea Nationala de Rapoarte Arheologice, Targoviste

noiembrie 2008: Oseminte umane descoperite in asezari Gumelnita, Institutul de antropologie Francisc I. Rainer.

mai 2008: Corpul uman inteles in contextul ritualului funerar. Studiu de caz- practici antropofagice. “Explorations in the human body’s imaginary : representations, practices, institutions” Conference, Facultatea de Istorie,Universitatea din Bucuresti

aprilie 2008: Consideratii privind oasele umane descoperite in asezari si aria Gumelnita-Kodjadermen-Karanovo VI area, Simpozionul Zilele Arheologiei la Facultatea de Istorie, Facultatea de Istorie,Universitatea din Bucuresti

Competente si abilitati sociale:

2007-2008- voluntar pentru fundatia “Sf.Dimitrie” (activitati de zi pentru copii din familii defavorizate)

Competente si aptitudini organizatorice:

2007 – voluntar la Comisia Nationala UNESCO pentru Romania (realizare de traduceri, participare la stand in cadrul TIB si Targul de carte Gaudeamus)

2005, 2006: unul dintre reprezentantii studentilor de la Facultatea de Istorie (in Consiliu Facultatii)