BAUHAUS sau povestea unei “Scoli de Arte si Meserii”
 

Este dificil sa faci inventarul a tot ceea ce a reprezentat scoala Bauhaus pentru arhitectura, designul, artele grafice sau fotografia secolului trecut. Istoria însăşi a Scolii Bauhaus, ce se definea, modest, drept şcoală de arte şi meserii se confundă cu istoria fascinantei perioade interbelice. Numele unor artişti moderni ca Vassily Kandisky sau Paul Klee se regăsesc în Bauhaus.

Şi, mai important poate decât orice, moştenirea Bauhaus este încă vie şi se regăseşte oriunde în viaţa noastră cotidiană, de la designul obiectelor casnice la democratizarea luxului urban. Oraşul Bucureşti este încă plin de urmele arhitecturii “raţionale” de tip Bauhaus pe lângă care trecem adesea nepăsători, nefiind capabil să o identificăm. Deci, ce a fost Bauhaus? O sensibilitate transpusă în real, un stil de viaţă şi un stil artistic, unul dintre cele mai influente din vremea sa.  Sau un “simbol al celor creativi şi constructivi”, după cum spunea un critic de artă.

In cadrul intilnirii vom prezenta istoria tumultoasă a mişcarii, evoluţia acesteia, principalele ei personalităţi, forme de expresie etc.

Conferinta este gazduita de nou-deschisa librarie Bastilia. Casa in care este adapostita a fost construita în 1913, de arhitectul Spiridon Cegăneanu. Cele trei corpuri ale cladirii au fost locuite de fratii Petrascu: doctorul Vasile Petrascu, pictorul Gheorghe Petrascu si Nicolae Petraşcu – directorul Revistei literatură şi artă română.
Corpul de clădire in care functioneaza libraria a aparţinut doctorului Vasile Petraşcu.


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!