Promenada pe Ulita cea Mare din mahalaua Targului (Centrul Vechi)

A fost cindva o mahala. Se numea mahalaua Targului si inconjura pe la nord si est Curtea Domneasca. Ea s-a schimbat foarte mult in ultimii 500 de ani. Numita sute de ani Targul din Nauntrul orasului dar si Targul de Sus al negustorimii bogate, aceasta mahala a comertului si negustoriilor de tot felul a fost de la bun inceput punctul de atractie a celor mai puternice investitii.

Disparitia Curtii Vechi Domnesti dupa 1798 a determinat o schimbare de peisaj. Negustorimea bogata s-a mutat treptat pe Podul Mogosoaiei, mai aproape de noua resedinta domneasca aflata in casele boierilor Golesti. In vechea mahala a Targului au sosit insa investitiile bancare.

In locul hanurilor apar instituii noi, moderne si foarte aplicate exigentelor noilor vremuri: Banca Nationala a Romaniei pe locul Hanului Serban Voda, Palatul CEC pe locul manastirii si hanului Sf.Ioan cel Mare, Palatul Postelor pe locul hanului Constantin Voda, Hotelul Universal pe locul hanului Gabroveni, hotelul Dacia amenajat in fostul hotel Manuc, Bursa Romana de Marfuri pe locul unor pravalii desuete si o multime de alte banci precum: Blank, Crissoveloni, Romano-Engleza, Banca de Scont, Creditul Urban, Societatea de Asigurari Dacia-Romania(cea dintai, aparuta la 1870), pe locul hanului Grecilor, dar si variate magazine de mode, accesorii vestimentare, cafenele, restaurante precum Carul cu Bere, biroruri particulare, cabinete medicale sau avocatesti, o fabrica de umbrele, alta de palarii si jobene, hoteluri somptuoase precum Concordia si Rahova. Vechea mahala a Targului medieval devenise la 1900 un adevarat city a carui glorie trecuta o putem admira si astazi.

Traseul: ne adunam in fata hanului Manuc, urcam pe Sepcari, apoi strada Covaci cu iesire in strada Selari, coborim si intram pe strada Franceza, apoi urcam pe strada Postei, contiunam pe Stavropoleos spre Smardan, intram din nou pe strada Lipscani de aici mergem pe strada Carada, cu pasajele Macca si Vilacrosse, apoi contiuam pe strada Doamnei, coborim pe strada Blanari, apoi Bacani, Zarafi, Pasajul Francez si intoarcere finala pe strada Sepcari si hanul Manuc.