In vizita la FotoCabinet
 

Balul se lasă cu prolongeu.
Ca orice bal care se respectă, Balul Bucureştiului Interbelic va avea urmări.

Vă invităm simbata, 29 mai începând cu orele 17:30 la FotoCabinet, în Centrul Istoric. Gazda noastra, intr-un loc miraculos, va fi Eugen Ciocan, Maître photographe.

Inscriere la – [email protected] (locuri limitate)

Pentru a realiza un exerciţiu de regăsire în locul unde se mai aude încă murmurând un glas din trecut, care spune ceva esenţial despre noi. Depinde de fiecare în parte şi de noi toţi împreună ca acest fir identitar să nu se rupă de tot. Dacă acest sunet se va stinge, vom pierde iremediabil ceva din fiinţa noastră.
Programul serii cuprinde:

* Prezentarea şi vizitarea expoziţiei de fotografie “VERSUS – Atunci şi acum”. Este vorba despre o suită de mizanscene lucrate în tehnică tradiţională (sepia colorate manual), cu personalităţi ale culturii şi mondenităţii bucureştene, îmbrăcate în elegante haine de epocă, pozând în atitudini şi relaţii galante, proiectate de o manieră contrastantă pe fundalurile devastate de indolenţă ale Centrului Istoric.

* Promenadă  în Centrul Istoric pe un traseu relevant pentru semnificaţia acestui loc. Ar fi frumos dacă aţi binevoi să veniţi îmbrăcaţi în ţinuta retro a Balului, pentru a arăta lumii fără reţinere că dorim să trăim normal, ba chiar elegant, în ciuda cadrului precar care ne împresoară. Maître photographe de la Belle Epoque va fi pregătit să imortalizeze dispoziţia D-voastră de a poza pe ruinele Centrului Istoric. Fotografiile vor continua seria imaginilor de atitudine din expoziţie.

* Seara va continua în jurul unui pahar de vin roşu. Vom sta faţă către faţă, ne vom cunoaşte mai bine şi vom face planuri de viitor. Avem câteva propuneri

Bucureştiul are nevoie de oameni care încă îl mai iubesc. Dacă resimţiţi  încă o legătura faţă de acest loc, atunci puteţi face ceva mai mult pentru el. Să-l luaţi în primire!
Vă invit să descoperim împeună cum am putea să o facem.

Maître photographe

……………………….

 

Câteva cuvinte lămuritoare despre Expoziţia “VERSUS”

După 20 de ani de libertate, Bucureştiul nu a reuşit să reconstituie un reper de bază: Centrul Istoric. Criza de centru pentru Capitală are ceva emblematic pentru o ţară fără direcţie. În afara unor difuze aşteptări pentru o viaţă mai prosperă, România nu are priorităţi, nu are stil şi nu are identitate.

Este tot mai clar că  aceste ingrediente elementare pentru o comunitate funcţională  nu depind de suspuşi, ci de noi toţi. Nu ne rămâne decât să  vedem ce resurse avem (fiecare şi împreună) pentru a stăvili această cădere în gol. Dar trebuie început de undeva.

Eu zic să plecăm de la Centru. Recuperând funcţia simbolică a Centrului Istoric, cred că am putea beneficia de o bună sursă de inspiraţie pentru paşii următori. Nu este vorba despre bani. Ci despre conştientizarea rolului acestui loc de către fiecare în parte. Şi, iar, de către noi toţi împreună.

În expoziţia de la FotoCabinet (fotografii cu aer melancolic, sepia sau colorate manual) veţi recunoaşte o seamă de personalităţi care au admis că depinde foarte mult de implicarea fiecăruia. Înveşmântaţi după codurile eleganţei de odinioară, ei vin în faţa aparatului de fotografiat şi a dumneavoastră (cei ce vor binevoi să se implice ca privitori), cărând în spate fundalul dezolant al Centrului Istoric de azi. Chiar dacă arată ca o povară, prin simpla înfruntare a lui, aceşti oameni exorcizează cumva deznădejdea, afirmând răspicat: „Suntem vii aici şi acum. Vrem să trăim normal, ba chiar frumos. Rugăm deci, schimbaţi aceste decoruri jenante, inadecvate!”

Oare noi, cei de-o parte sau de alta a fotografiilor, vom reuşi prin această formă de exorcism consonant să doborâm ceva din pereţii de ignoranţă care ne împresoară…?

Eugen Ciocan

Fotografiile de mai sus – de Eugen Ciocan – fac parte din expozitia “VERSUS”


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!