Despre Dragobete şi Mărţişor
 

Evenimentul este disponibil la cerere (pentru un minim de 10 persoane). Pentru solicitări – eveniment privat, eveniment pentru angajaţi – vă rugăm să ne scrieţi pe [email protected].

Intră frig şi ieşi căldură

Mai mare al păsărilor, Dragobetele, sărbătoare ţărănească, se celebra, pe alocuri, la începutul primăverii. Fete şi băieţi culegeau prin pădure primele flori, atent supravegheaţi de bătrânele satului care veneau din urmă. Ritual plin de sevă şi câteva implicaţii premaritale, sărbătoarea Capului de Primăvară nu ar fi trebuit să fie stânjenită de mediatizata St. Valentine’s Day, serbare nouă şi urbană.

În prima zi a lunii lui Marţ, mamele cautau o pietricică găurită sau o monedă de argint pe care să o lege cu şnur împletit alb/roşu sau alb/negru la încheietura copiilor, s-o lase acolo până la înflorirea pomilor şi să o agaţe apoi de crengile acestora. Ca să fie copilul sănătos, să treacă curat spre noul sezon şi început al timpului.

Mărţişorul talisman a călătorit, apoi, de la sat spre orăşeni, care l-au transformat într-un cadou cu noroc oferit ca semn al afecţiunii domnilor faţă de doamne, apoi ca semn al relaţiilor ierarhice; prin anii ‘80 studenţii de la Arte Plastice şi cei de la Arhitectură creau mici zone de libertate boemă în spaţiile în care confecţionau şi vindeau mărţisoarele lor neconvenţionale etc.

Lăsat din ce în ce mai mult în umbra mediatică, Mărţişorul se stinge uşor

În prima a lunii lui Marţ, baba Dochia şi-a pierdut cojoacele şi s-a pietrificat. Nouă zile mai târziu, cei 40 de mucenici bat cu bâtele pe sub pământ, strigând intră frig, ieşi căldură.

Despre toate acestea şi despre alte sărbători care au fost cândva frumoase, celebrate la început de primăvara, vă invit să ascultaţi şi să discutaţi.

…………

Laura Jiga Iliescu este cercetător principal gradul II în cadrul Institutului de Etnografie şi Folclor “Constantin Brăiloiu”, Academia Română, Bucureşti. Coordonator al programului Arhivei de Folclor Crearea, sistematizarea şi valorificarea documentelor din Arhiva de Folclor. Detine o rubrica permanentă Tradiţii in “Igloo”, Revistă de arhitectură şi cultură. Absolventa a Facultatii de Litere, specializarea română-portugheză, Universitatea Bucuresti. A urmat cursuri de studii aprofundate specializarea etnologie şi folclor si studii doctorale, domeniul filologie, specializarea folclor, la Universitatea Craiova.


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!