Sânzienele, Măiestrele şi alte personaje zburătoare
 

Vă invităm vineri, 20 iunie, la un eveniment despre Sânziene şi alte personaje feminine fantastice, care sunt sărbătorite în această perioadă a anului atât în folclorul românesc, cât şi în alte spaţii geografice şi spirituale din Europa. Povestitorii noştri – care vor da “viaţă” miraculoaselor legende şi credinţe vechi – sunt Laura Jiga Iliescu, etnolog, şi Mario Barangea.

Laura Jiga Iliescu ne spune: “Ielele, Frumoasele, Alea sfinte, Dânsele, Măiestrele, Rusaliile, Şoimanele, Drăgaicele, Sânzienele…Oamenii nici nu îndrăzneau să le spună pe numele lor adevărat. Personaje feminine misterioase, cărora le place cântul şi dansul prin văzduh, vara. Cei care, din nebăgare de seamă sau din prea multă curiozitate, le surprind atunci când ele nu se vor văzute sau auzite vor fi pedepsiţi cu asprime.

Vă invit să vorbim despre ele, de unde vin, cine le cunoaşte şi le poate ţine piept, despre cum se ţineau sărbătorile lor şi despre alte câteva întâmplări mai mult sau mai puţin uitate. Şi nu în ultimul rând, vă invit să reflectăm asupra efectelor pe care mediatizarea unei sărbători, bunăoară celebra noapte a Sânzienelor, le are asupra noastră.”

Mario Barangea ne povesteste: ”Cand se schimba crugul cerului, la mijlocul anului, credintele europenilor se indreapta catre bucuria celebrarii soarelui. Dinainte de raspandirea crestinismului pe continent, diversele populatii, vorbind o multime de limbi in care exprimau o sumedenie de culturi locale, sarbatoreau inceputul drumului descendent al marelui astru al zilei. O zi care nu seamana cu alta, plina de presimtiri aparte, in care lumina era in apogeu  in care in toata natura se facea simtita prezenta unor puteri de dincolo de intelegerea omului obisnuit.

La slavi riturile de purificare au legatura cu apa. La germanici au legatura cu focul. Pamantul resimte forta vindecatoare si aerul devine dintr-o data mai clar. Despre acestea dar si despre multe alte rituri si ritualuri specifice acestei zile insemnate, de-a lungul Europei, vom avea ocazia sa vorbim in 20 iunie.”

imagine Pictura de John Atkinson Grimshaw, preluata de aici:

how to spot a fairy


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!