O plimbare La Şosea: Descoperă Şoseaua Kiseleff – Tur ghidat prin Bucureşti

Vă invităm să descoperiţi somptuoasele clădiri şi interesantele istorii ale uneia dintre cele mai elegante artere bucureştene.

În această expediţie culturală veţi descoperi frumuseţea caselor şi monumentelor de pe Şoseaua Kiseleff şi veţi afla povestea oamenilor care le-au construit şi momentele importante petrecute pe această stradă.

Perioada de ocupaţie rusească a Principatelor Române Moldova şi Ţara Românească, 1828-1834, este strâns legată de numele unui general rus “singurul cadou frumos pe care bucureştenii îl datoreaza Rusiei” (Paul Morand, Bucureşti) contele Pavel D. Kiseleff. Însărcinat cu reorganizarea administrativă a Principatelor, Kiseleff – “un foarte mare administrator, un spirit liberal şi un mare caracter” –  a introdus Regulamentul Organic, un fel de Constituţie care a contribuit la toate schimbările majore în structurile sociale, economice, administrative şi politice.

Şoseaua Kiseleff este strada pe care, la 8 februarie 1859, a trecut domnitorul Alexandru Ioan Cuza, când a intrat în Bucureşti iar în 10 mai 1866, tot aici, Carol de Hohenzollern-Sigmaringen (Carol I) primeşte, din partea primarului de atunci al Capitalei, Dumitru I. Brătianu, cheia oraşului.

În 1895 aici s-a organizat “bătaia cu flori”, o petrecere în scopuri caritabile. Drept urmare, ca să te vadă lumea cum arunci cu flori trebuia să plăteşti. Numele Şoselei este legat până şi de “Ciocolata Capşa”. Puţini ştiu, dar în noiembrie 1893 s-a pus în vânzare “ciocolata Capşa”, care era produsă după o reţetă a Casei Capşa în laboratorul firmei, de pe Şoseaua Kiseleff.

Casele, monumentele şi palatele pe lângă care vom trece şi despre care vom povesti sunt Muzeul de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Muzeul Naţional de Geologie, Muzeul Ţăranului Român, Şcoala nr 11 (din anul 1900), Biserica Izvorul Tămăduirii Mavrogheni, Institutul de Istorie “Nicolae Iorga”, Parcul Kiseleff, Bufetul de la Şosea, Ambasada Federaţiei Ruse, Muzeul Toma Stelian, Palatul Prinţului Moştenitor, Hotelul Triumf, Arcul de Triumf, Muzeul Satului “Dimitrie Gusti”, Palatul Elisabeta, Parcul Herăstrău şi Biserica Caşin.

Vă propunem să cunoaştem mai bine locurile frumoase din Bucureşti şi istoria lor pentru a putea înţelege ce este valoros în oraş şi merită să fie protejat de invazia blocurilor de sticlă şi de ignoranţă.

Turul ghidat durează aproximativ două ore.

***Fundaţia Calea Victoriei organizează tururi în zonele istorice din capitală din anul 2009, ca o continuare a cursurilor despre istoria Bucureştiului lansate în 2008, cu dna. acad. Georgeta Filitti. Suntem primul ONG cultural care a lansat moda prezentării pietonale a istoriei noastre prin oraş, dincolo de conferinţele şi evenimentele din palate şi clădiri de patrimoniu.

sursă foto:

Cumpără »